Den uforutsigbare fotballen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Lars Tore Ronglan, førsteamanuensis, Norges idrettshøgskole

Det er spilt 6 serierunder og Tippeligaen begynner å sette seg, som det heter. Og som vanlig ser tabellen helt annerledes ut enn ekspertene tippet før seriestart. Blant de 6 øverste finner vi nederlagsdømte lag som Start, Ålesund og Sandefjord. Blant de 6 nederste finner vi ”topplagene” Stabæk, Brann, Vålerenga og Lillestrøm.

Kanskje bildet endrer seg mye i løpet av sesongen. Likevel viser deg seg år etter år at fotballresultater er vanskelig å forutsi, til tross for god kunnskap om styrkeforholdet mellom lagene.

Spillets uforutsigbarhet gjør fotballen fascinerende – det meste kan skje. Av og til trenger et lag 10 målsjanser for å score et mål, andre ganger scorer laget på sin eneste sjanse i kampen. Dyktighet i situasjonene foran mål – men også elementer av flaks, uflaks og bitte små marginer – spiller en avgjørende rolle.

Nettopp fordi det scores så få mål, er fotball kanskje mer enn noe annet ballspill ”tilfeldighetenes spill”. I håndball og basketball utjevnes noe av tilfeldighetene i kampen (stang ut / stang inn) ved at det scores mange mål i løpet av en kamp. Annerledes er det i fotball; der kan gresstusten som forandrer ballens retning sette keeperen ut av spill og gi 1-0 seier – mot spillets gang.

Derfor telles ”målsjanser” når man skal se ”bak” resultatet i fotballkamper. Det forteller noe om i hvilken grad laget skaper muligheter til å vinne.

Hva viser så sjansestatistikken i Tippeligaen? På ballspillaboratoriet ved Norges Idrettshøgskole analyseres hver kamp, og viser oss interessante sammenhenger.

Ta Lillestrøm, som ligger sist så langt: Laget har skapt nesten like mange målsjanser som serieleder Rosenborg. Men siden Lillestrøm har lavest sjanseuttelling (24%) av alle lagene, har laget kun scoret 6 mål mot Rosenborgs 13.

Eller Stabæk: Fjorårets seriemester har skapt flest målsjanser av alle (sammen med Tromsø), men ligger svakt plassert blant annet fordi sjanseuttellingen bare er hårfint bedre enn Lillestrøms.

Viking er Tippeligaens mest effektive lag så langt (50% uttelling), som gir en plassering på øvre halvdel av tabellen til tross for at laget har skapt færrest målsjanser av alle lagene i serien.

Det hevdes blant ekspertene at lag som Lillestrøm og Stabæk mangler rytme og presisjon i angrepsspillet sitt. Det kan sikkert være riktig. Et enda enklere råd kan være: Begynn å sette sjansene i mål, så vil alt gå så meget bedre!

Powered by Labrador CMS