Forskning vs. praktisk erfaring

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Thomas Losnegard, vitenskapelig assistent, Norges idrettshøgskole.

Bare for å ha sagt det med en gang: De gikk fort på ski før i tiden også.

Forskningssenter for trening og prestasjon er et nyåpnet forskningssenter ved Norges Idrettshøgskole. Vi har som mål å kunne bidra til forskningen ved NIH og sikre et tett samarbeid med den utøvende idretten.

Da vi er et forskningsbasert senter, tror noen at vi kan svare på alt. Samtidig mener noen sikkert også at vi ikke kan svare på noe som helst. I idrettslig sammenheng vil forskningen ikke kunne svare på alt, bare gi føringer på hva som er smart og hva som ikke er så lurt.

Og det er her utfordringen ligger for mange: Mange trenere og utøvere tar ting litt for bokstavelig og tror at hvis man for eksempel trener på akkurat den-eller-den hjertefrekvensen, eller løper intervaller på nøyaktig X minutter, vil man forbedre akkurat den-eller-den fysiske egenskapen. Kroppen fungerer bare ikke slik!

Det er nettopp her vi som jobber med idrettsforskning må bli flinkere: Flinkere til å se det praktiske opp i det teoretiske. De gikk nemlig fort på ski før i tiden også. Uten pulsklokker, laktatmålere og trenere som stod og maste om et eller annet som han eller hun hadde lest i en publikasjon.

Du mener kanskje jeg er vel negativ om forskning? Tja, kanskje det, men poenget mitt er at vi i tillegg til flotte publikasjoner også må vektlegge den praktiske biten, i form av formidling til de som skal benytte seg av det vi forsker på. Innerst inne tror jeg vi er ganske flinke til det også, men vi kan sikkert bli enda bedre.

Det viktigste er tross alt å trene. Det håper jeg alle er enige om, både forskere, trenere og utøvere. Skal du bli god må du trene mye også. Det gjorde de i ”gamle dager” også, og du verden de gikk fort på ski. Ha en god treningsvinter!

Powered by Labrador CMS