Idrett, vår forskerlekegrind

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Jostein Hallén, senterleder.

Hvorfor spurtslår Petter Nordthug jr. svenskene i hver eneste langrensstafett?

Hvorfor tok Eirik Verås Larsen ”bare” sølv i Beijing?

Lærer småguttene å bli gode lagspillere – både på og utenfor banen – ved å spille fotball, eller er sjansen like stor for at de ender opp som selvsentrerte enmannsshow?

Dette er noen typer problemstillinger som er aktuelle i Forskningssenter for trening og prestasjon (FTP).

FTP åpnet 1. september 2008, og er et samarbeid mellom Kultur- og kirkedepartementet, Norges idrettsforbund, Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole.

FTP vil drive aktivitetssentrert forskning på trening og prestasjonsutvikling, innenfor fagområdene treningslære, bevegelseslære, coaching og psykologi.

Mitt navn er Jostein Hallén, jeg er professor i fysiologi ved Norges idrettshøgskole, og er leder av FTP. Per i dag er vi åtte ansatte i senteret – både fysiologer, samfunnsvitere og topptrenere – som til sammen utgjør et allsidig og spennende forskerteam. Du vil møte de fleste av oss her i bloggen.

Våre forskere har allerede gjennomført noen mindre prosjekter om blant annet frekvens på skøyter og maksimalt oksygenopptak i ulike langrennsteknikker.

Flere større prosjekter står klare på startstreken, og i løpet av 2009 øker vi besetningen med to doktorgradsstipendiater.

Det ene doktorgradsprosjektet omhandler fotball, coaching og idrettspsykologi, og har foreløpig tittelen ”Ungdomsfotball som arena for sosial læring og utvikling av helsefremmende atferd”.

Det andre prosjektet skal studere sprintlangrenn, ut fra en fysiologisk og biomekanisk synsvinkel. Vi spør oss om hvilke egenskaper hos en utøver som bestemmer prestasjonen i sprint i langrenn. Det ser for eksempel ut som at det ikke er nødvendig å ha ”raske muskler” slik vi kjenner fra sprint i løping. Det mye som tyder på at det er liten sammenheng mellom egenskapene til en løpssprinter og en langrennssprinter. Dette gleder vi oss til å kikke mer på.

I FTP benytter vi begrepene ”prestasjon” og ”prestasjonsutvikling” i vid form. Både gullsvinger i alpinbakkene i Beaver Creek og evnen til å klare seg i og utenfor eget hjem i sine eldre dager er prestasjoner som er viktige for det norske folk – på svært ulike plan.

Vårt ønske med denne bloggen er at du skal få ta del i forskningsprosessen. Vi vil ikke bare gi deg de endelige resultatene etter at alle data er samlet inn, tygd i småbiter og diskutert opp og ned i mente. Vi vet at du ikke vil vente på oss i flere år før du hører noe.

I stedet ønsker vi å dele våre daglige opplevelser i de ulike fasene av prosjektene. Vi vil røpe noen av utfordringene vi støter på, spørsmål vi stiller oss, og kanskje også dele våre tolkninger av foreløpige resultater.

Vi håper at du vil ha glede og nytte av å lære mer både om forskningsprosessen og om de ulike temaene vi behandler, sett fra våre forskeres ulike synsvinkler.

Vi kan ikke garantere at svenskene aldri vil ta igjen Petter Nordthug jr., at Eirik Verås Larsen tar gull i London-OL eller at vi aldri får oppleve en Marco Materazzi i norsk fotball.

Derimot håper vi å kunne bidra til en inkluderende idrettsbevegelse, at flere barn og voksne ønsker å bli værende i idretten og i aktivitet, at vi får en forsvarlig og kunnskapsbasert talentutvikling, og at flere utøvere på sikt når finalene. Først når man er etablert i finalene kan man begynne å snakke om gull!

Powered by Labrador CMS