Kan man bli yngre av å trene?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Jostein Hallén, leder, Forskningssenter for trening og prestasjon

I det siste har jeg sett mange treningsguruer som regner ut din alder på bakgrunn av din fysiske form. Slike beregninger kommer ikke bare fra treningseksperter i treningssentre eller ukepressen. De kommer også fra seriøse forskere som gjerne vil understreke alvoret av sine funn – som ofte er nedslående dårlig fysisk form hos deler av befolkningen:

Når man skal presentere forskningsresultater for et allment publikum, er det ikke så veldig illustrativt å si at oksygenopptaket er slik eller slik. Hvem har vel noe særlig forhold til oksygenopptak, andre enn Bjørgen, Bjørndalen og kollegaene deres?

Så da sier man like gjerne at ”du er 70 år”, selv om du akkurat har passert 40! Og hvem vil være 70, når man egentlig er 40? På denne måten får du illustrert at ”Late deg, kom deg ut og tren!”

En plass kunne jeg lese at en forsker kommenterte en mann på 70, som trente og var sprek som en ungdom: ”Denne mannen har valgt å være 40”.

Jeg mistenker at forskeren egentlig mente å si at ”Du som leser dette og er 70, og har normal fysisk form – du er dum, du som velger å være 70, når du kan velge å være 40!”

Men er det så ille å være 70? Det er sikkert delte meninger om dét, men for en 70-åring vil jeg påstå at 70 er en akkurat passe alder.

Bakgrunnen for denne nye praksisen med å formidle din fysiske form som alder, er at fysisk form reduseres med alderen – i gjennomsnitt. Det betyr – i gjennomsnitt – at en 40-åring er sprekere enn en 70-åring. Men rundt dette gjennomsnittet er det stor spredning.

Det er også slik at mange andre ting endres med alder. I gjennomsnitt reduseres høyden, hukommelsen blir påvirket, og mange får dårligere syn. Betyr dette at en høy kvinne på 70 med godt syn dermed er 40? Eller er det bare den fysiske formen som skal oversettes til alder?

Det hele er selvsagt bare tøys. Alder kan man ikke påvirke, og hvorfor skal man det?

Jeg har passert 50, og er egentlig glad for at jeg ikke er 40. Det er mange ting jeg rett og slett er glad jeg er ferdig med.

Men den fysiske formen har falt. Litt fordi jeg blir eldre, men også fordi jeg ikke gir meg tid til å mosjonere nok.

Dessuten er appetitten god, og av en eller annen grunn har forbrenningen gått ned.

Resultat: Jeg er i dårligere fysisk form, og tyngre enn jeg trives med.

Så planen er klar. Jeg skal ikke hindre at jeg blir eldre – det er en umulighet. Men jeg skal bli sprekere og lettere, og når jeg er 55 skal jeg fått tilbake den vekta og den fysiske formen jeg hadde da jeg var 40.

Et hårete mål, men en plass må vel også jeg ha hår?

Powered by Labrador CMS