Testing og kartlegging av kapasitetskrav

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi følger våre mosjonister videre på vei mot Skarverennet og Wasaloppet. Før selve treningsperioden ble blant annet VO2max testet.

For å kunne optimalisere et treningsopplegg er det viktig å kartlegge ulike fysiske parametre hos utøvere. Den viktigste fysiske egenskapene i en utholdenhetsidrett som langrenn er maksimal aerob kapasitet, som kalles VO2max. I tillegg er forholdet mellom hastighet og melkesyre et indirekte mål på prestasjonen i utholdenhetsidretter. Dette forholdet kaller vi ofte for ”terskelfart”. Både VO2max og ”terskelfart” er relativt enkelt å måle, men krever avansert måleutstyr samt kvalifisert testpersonell.

VO2max testes som regel ved at man gjennomfører en trappetrinnsprotokoll. Belastningen økes hvert minutt til utøveren velger å holde hastigheten til utmattelse. Varigheten på en slik test ligger som regel mellom 4-6 min. Ive løp ved første test fra 10 km/t til 12 km/t med en total varighet på 4 min. Testresultatet viste en VO2max på 53,3 ml/min/kg noe som sammenlignet med sedate kvinner på samme alder er svært høyt. Sammenlignet med de beste kvinnelige løperne i verden er den maksimale aerobe kapasiteten til Ive ~20 % lavere.

I de neste artiklene skal vi se på hvordan treningen er lagt opp og hvordan denne treningen påvirker testene.

Powered by Labrador CMS