"The more I practice, the luckier I get"
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Av Thomas Losnegard, vitenskapelig assistent, Norges idrettshøgskole.
Sitatet er hentet fra den legendariske golfspilleren Arnold Palmer, som representerer en idrett der man fort kan begynne å filosofere rundt temaene flaks og uflaks. Selv føler jeg dyktighet når jeg rolig senker en langputt over greenen, mens det er uflaks om ballen tar en runde i koppen for så å bli liggende 1 centimeter fra hullet.
Begrepene flaks og uflaks møter man stadig på i idretten, men finnes flaks, eller handler det kun om dyktighet? La oss ta noen eksempler: Er det uflaks når John Carew sparker en ball og den går stang ut? Er det uflaks når Petter Solberg treffer en stein og må bryte rally? Er det uflaks når Ole Einar Bjørndalen skyter (for en gangs skyld) kant ut?
”Flaks favoriserer den som er forberedt”, mente den franske kjemikeren Louis Pasteur, og jeg må saktens si meg enig. Idrett handler svært lite om flaks eller uflaks, og i hvert fall mye mindre enn det mange trenere og utøvere vil ha det til. Trenere og utøvere bruker begrepet uflaks for å unnskylde seg for manglende forberedelser.
En rask googling viser at det er gjort noen vitenskapelige studier rundt temaene flaks og uflaks. Richard Wiseman ved University of Herfordshire har gjort studier som indikerer at flaks ikke er tilfeldig. I sin bok “The Luck Factor” viser godeste Wiseman (bra forskernavn?) at noen mennesker og organisasjoner har mer flaks enn andre, fordi de opptrer og tenker annerledes. Blant annet mener han at heldige personer har en sterk overbevisning om at alt vil løse seg, har et positivt syn på livet og fremtiden, samt at de har et avslappet forhold til nye erfaringer.
Innen hoppsporten kan det se ut som mange tilfeldigheter spiller inn på hvilke vindforhold hver enkelt hopper har. Scheie og Bredesen synes mest opptatt av oppdrift over kul og underrenn, og at man kan predikere hvor langt en utøver kan hoppe ut fra vindforhold. Når man i tillegg må av og på bommen noen ganger, psyker enkelte helt ut. Likevel er de beste best, uansett forhold, oppdrift eller bakvind! Dermed kan flaksen (eller ”marginene” som det også heter) umulig være av spesielt stor betydning.
Straffekonkurranse i fotball mener mange handler om flaks eller uflaks. Sannheten er at det trolig handler mer om dyktighet enn de fleste tror. Evnen til å være forbedt og evnen til å tåle press avgjør ofte resultatet i hopp og fotball, slik som i de fleste andre idretter.
Så da gjenstår det å se om England snart kan vinne en straffesparkkonkurranse.
Og la meg slippe å høre at man taper fordi man har uflaks!