Toppidrett og forskning går hånd i hånd

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Marie Moltubakk, Forskningssenter for trening og prestasjon

Vi går spennende dager i møte i Forskningssenter for trening og prestasjon. Nordisk mesterskap i rytmisk gymnastikk arrangeres på “vår” hjemmebane på Norges idrettshøgskole, 6-7. mars.

Rytmisk gymnastikk er trolig den idretten som krever størst bevegelighet for å prestere på toppnivå. Forskningssenteret og idretten har samarbeidet om å få mesterskapet til Norges idrettshøgskole. Dette gir oss mulighet til å samle inn unike data.

Mye er uavklart om bevegelighetstrening

Bevegelighetstrening benyttes vidt, både med helseperspektiv og innen toppidrett. Det er likevel ikke enighet om hvorvidt bevegelighetstrening kan hindre skader eller forbedre idrettsprestasjoner.

Denne uenigheten kan sannsynligvis forklares med at mekanismene for endring i bevegelsesutslag ikke er helt avklart.

Dette høres kanskje rart ut. De aller fleste har en formening om hva som skjer når man tøyer. Musklene blir lengre - senene blir lengre - musklene blir mer elastiske - senene blir mer elastiske - bindevevet blir slakkere - det er mange meninger. (Hva tror du?)

Man vet en del om den umiddelbare effekten av tøyning - motstanden i materialet reduseres når det settes på strekk. Men denne effekten forsvinner etter få timer. Spørsmålet vi stiller oss, er om det skjer mer permanente forandringer hvis man trener bevegelighet over lang tid.

Er toleranse nøkkelen til økt bevegelighet?

Det er gjort studier der mennesker har trent bevegelighet over tid. Disse studiene har ikke klart å vise endringer i muskulatur, sener eller bindevev. Deltagerne har likevel oppnådd økt bevegelsesutslag. Forskerne har forklart dette med økt toleranse for tøyning.

For meg som har vært utøver og trener i rytmisk gymnastikk, rimer ikke dette helt. Jeg er ikke sikker på at de endringene vi ser over tid, bare kan skyldes at man blir vant til å tåle mer smerte, eller kanskje lærer å slappe bedre av.

Jeg kan ikke påstå at forskningen som er publisert på området, er feil. Men det meste av forskningen har benyttet treningsperioder som i denne sammenhengen må anses som korte. Det er ikke sikkert at fysiske endringer vil være målbare etter bare 3-8 uker med tøyning.

Ny innfallsvinkel

I forskningssenteret har vi altså valgt en ny tilnærming, i håp om å skaffe mer informasjon om langvarig bevegelighetstrening: Vi sammenligner elitegymnaster i rytmisk gymnastikk med aktive jenter som ikke har hatt fokus på bevegelighetstrening.

Om det skjer fysiske endringer som følge av bevegelighetstrening, bør disse være synlige hos eliteutøvere i rytmisk gymnastikk. Disse jentene har trent bevegelighet systematisk i mange år.

Studien benytter blant annet ultralyd og isokinetisk styrketesting for å undersøke mulige effekter av tøyning. Håpet er å finne tydelige forskjeller mellom gymnastene og de andre deltagerne.

Hvem bør tøye, og i hvilke sammenhenger?

Å avsløre eventuelle mekaniske effekter av bevegelighetstrening og mekanismer for endring i bevegelsesutslag, har flere fordeler.

Hvis man vet hvordan muskler, sener og bindevev eventuelt påvirkes, blir det lettere å si hvilke idretter som kan dra nytte av bevegelighetstrening, og hvilke som bør la være.

Det kan også bli enklere å avgjøre om det er vits i å tøye for å unngå skader, slippe å bli støl, og lignende.

Stort mesterskap - store forberedelser

Til helgen kommer nærmere 100 gymnaster fra Danmark, Finland, Sverige og Norge til Oslo for å delta i Nordisk mesterskap i rymisk gymnastikk.

Det krever en del arbeid å gjennomføre testing under et idrettsarrangement. Disse dagene gjør vi stadig justeringer av planene, for å tilpasse oss reisetider, treningstider, konkurransetider, finaledeltagelser og lagmøter.

Med velvilje fra idretten og fleksibilitet fra vår side, håper vi å få ca 30 seniorgymnaster gjennom testene. Dette burde danne et godt grunnlag for å sammenligne topp bevegelighetstrente idrettsutøvere, med andre aktive personer.

Nordisk mesterskap i rytmisk gymnastikk finner sted på Norges idrettshøgskole, lørdag 6. mars kl 11.30-17.50 og søndag 7. mars kl 12.00-16.00.

Powered by Labrador CMS