Ungdoms-OL i Singapore

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Marie Moltubakk, Forskningssenter for trening og prestasjon

14-26. august 2010 ble tidenes første ungdoms-OL arrangert i Singapore. Jeg var så heldig å få være til stede, som dommer i rytmisk gymnastikk.

I ungdoms-OL konkurreres det i samtlige 26 idretter fra det ordinære sommer-OL-programmet, men øvelsesutvalget er litt redusert. Utøvere fra 14 til 18 år deltar. I tillegg til konkurransene er det stort fokus på kunnskap og kultur. Gjennom ulike foredrag og aktiviteter blir olympiske idealer, utvikling av ferdigheter, helse og velvære, sosialt ansvar og formidlingsevne formidlet.

For dommerne er øvre aldersgrense satt til 35 år. For oss unge dommere er dette en gylden mulighet til å bli godt kjent med hverandre. Snittalderen blant RG-dommere er vanligvis høy, og selv om vi bare var 13 dommere i Singapore, er det sjelden at så mange unge dommere er samlet i de vanlige konkurransene.

Selv om RG-konkurransene kun gikk over to dager, fikk jeg et langt og innholdsrikt opphold i Singapore. De to første dagene hadde vi dommerkurs på formiddagen, mens ettermiddagene var ledige til sightseeing. Det meste av den tredje dagen gikk med til podietrening – generalprøve for bade gymnaster og dommere. Deretter fulgte to konkurransedager.

Jeg fikk dessverre ikke anledning til å se noen andre idretter. Vi hadde adgang til turnhallen, men ikke til de andre arenaene. Singapore er en liten nasjon og mesterskapet var kompakt, men det ble rett og slett ikke tid til å skaffe billetter, organisere reise og så videre. Friidrettskonkurransene foregikk på samme sted som rytmisk gymnastikk, og det var litt komisk å se jevnaldende RG-utøvere og 100-meter-løpere side ved side i sikkerhetskontrollen. Her gikk tankene fort til naturlig seleksjon basert på fysiske

Selv uten besøk på andre arenaer var det ikke vanskelig å føle den olympiske ånden som lå over hele Singapore. Det var bannere og plakater over hele byen, for ikke å snakke om frivillige. Mesterskapet talte 3600 utøvere og ledere, og 20 000 frivillige! De frivillige var virkelig alle steder, og med store smil kastet de seg over alle mulige utfordringer. I lunsjsalen i hallen fikk vi ta del i litt av filosofien som ligger bak den frivillige bevegelsen. Veldig interessant!

Konkurransene i rytmisk gymnastikk ble vunnet av Russland, både individuelt og tropp. Universalitet er et viktig ideal i de olympiske leker: Alle verdensdeler skal være representert. Bak toppen var nivået varierende. Norske utøvere hadde ikke gjort seg bort i dette selskapet. Problemet for Norge er at vi hører med til Europa, hvor konkurransen er knallhard. Kun seks individuelle gymnaster og én tropp fra Europa kvalifiserer seg til ungdoms-OL. For Norge er nok dette uoppnåelig. Hadde vi derimot hørt med til Afrika eller Oceania, hadde Norge hatt gode muligheter til å kvalifisere deltagere i rytmisk gymnastikk.

For øvrig deltok Norge med totalt fem utøvere: Svømmeren Lavrans Solli (18), bryterne Karoline Løvik (15) og Pål Erik Gundersen (17), skytteren Malin Westerheim (16) og seileren Harald Fæste (16).

Såvidt jeg kunne oppfatte var ungdoms-OL en stor suksess, bade idrettslig og organisatorisk. Tidenes første ungdoms-OL for vinteridretter går i Innsbruck i 2012. Neste sommer-OL er i Nanjing i Kina i 2014, mens Lillehammer står som søker til vinterlekene i 2016.

Powered by Labrador CMS