Undersjøisk samarbeid med Tyskland

Det er ofte fruktbart å samarbeide med andre utdanningsinstitusjoner som har de samme fagfeltene som oss og som har de samme målene som oss – nemlig å skape kunnskap som kan gjøre verden til en litt bedre plass.

Nylig var jeg, sammen med en liten delegasjon fra IVT-fakultetet på besøk RWTH Aachen (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen) i Tyskland for å undertegne en intensjonsavtale. RWTH Aachen er ingen hvem som helst - med sine 40.000 studenter er dette det største tekniske universitetet i Tyskland.

NTNU og Aachen har mange likhetstrekk, vi jobber for å løse mange av de samme utfordringene, og vi har tett samarbeid med industri. Det er flere områder vi ser at vi som universiteter kan samarbeide, men marine mineraler er et område som vi har spesielt gode forutsetninger for å lykkes sammen på.
Utvinning av marine mineraler er del av NTNUs fire hovedsatsingsområder. Jeg har tidligere skrevet om vår satsing på marine mineraler her. Vi har allerede et lite samarbeid med Aachen ved at vi begge er partnere i et EU-prosjekt som heter Blue Mining, og ved vårt besøk i Aachen fikk vi se hvordan Geologi instituttet deres jobber. Det er ingen tvil om at de er langt fremme på subsea-virksomhet, mens vi i Norge gjennom mange tiårs erfaring med oljevirksomhet har spisskompetanse på å finne ressurser.  Her har vi store forhåpninger om et fruktbart samarbeid!
I første omgang vil vi få til PhD – cluster, utveksling og samarbeid på flere EU-prosjekter relatert til blue mining. På sikt vil vi sammen etablere et virtuelt subsea-senter. Målet med dette er å øke kompetansen på utvinning av marine mineraler, men det blir også fokus på utvikling av teknologi som trengs til subseavirksomhet.

Generell mekanikk er et annet område hvor NTNU og Aachen har mange fellestrekk. I likhet med oss jobber de med materialer og konstruksjoner. I Aachen har de allerede hatt en shock-tube i mange år. Her på NTNU er vi helt i startfasen av vår forskning ved hjelp av vår nye shock-tube.Les om vår shock-tube her. Det var spesielt spennende å høre at de tester med vann i shock-tuben – dette er noe vi ikke har tenkt på før, og som kan gi oss nye ideer for anvendelse av denne riggen.

Vi håper å utvikle vårt samarbeid med Aachen videre i årene som kommer – her er det mange store muligheter for å få til prosjekter som kommer begge universiteter (og alle dere andre) til gode.

Powered by Labrador CMS