Fett, forbrenning og styrke

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mine første blogginnlegg har det kommet inn masse interessante spørsmål på nettsidene og på mail. Spørsmålene er såpass bra at alle leserne av bloggen bør få lese svarene, de blir derfor publisert her.

Spørsmål: Elles veit vi vel at vektnedgang handlar om ein enkelt ting: du må forbrenna meir enn du tek inn!

Svar: Dette er dessverre en hypotese som de fleste nå regner som fakta. Men så enkelt er det ikke, hadde det vært så enkelt ville ingen slite med overvekt. Vektnedgang avhenger av hormonnivå, psykologiske faktorer, sosial støtte, økonomi og så videre og så videre… Det er altså ikke bare å trene litt mer, eller spise litt mindre. Studier viser for eksempel at dersom man øker aktivitetsnivået vil kroppen automatisk tilpasse seg ved å øke sultfølelsen, og dermed spiser man mer. I tillegg tilpasser kroppen seg et lavt energiinntak med å forbrenne mindre fett, og også redusere aktivitetsnivået.

Spørsmål: Hvor i all verden står det at myndighetene anbefaler lett produkter? (…) Er gjort forsøk m Atkinson dietten og såvidt jeg husker var det ikke noen større suksess enn med andre slanke kurer. Et forsøk med tvillingpar,dansk,gav heller ingen uttelling mht ketose effekten. Hvorfor så negativ til poteten? Den inneholder jo bare ca 18 gr karbohydrater. Kom det ikke noen rapporter fra USA om skadevirkninger av Atkinson dietten?

Svar: Her må det til en presisering av ordet ”lettprodukter”. Med det mener jeg produkter med redusert innhold av fett og sukker. Det betyr ikke nødvendigvis at dette er sunne produkter, men det er en annen diskusjon jeg gjerne skriver litt mer om i en senere blogg. Regjeringen skrev i sin “Handlingsplan for et bedre kosthold i befolkningen (2007-2011)”: “Flere medieoppslag viser til eksempler på sammenligning av pris på “lette” og vanlige matvarer i samme produktkategori. Lettvariantene var mellom 30 og 50 prosent dyrere. Dette gjør at terskelen for å velge de sunne produktene kan være høy, spesielt for de som har dårlig råd”. Dette innebærer altså at de ser på lett-produkter som sunnt.

Det er gjort mange studier på Atkins-dietten, og ulempene med disse er at Atkins anbefaler at man etterhvert skal gå tilbake til å spise karbohydrater igjen. Atkins kan derfor ikke helt sammenliknes med dietten vi bruker i vår masteroppgave fordi våre deltakere skal holde seg på samme inntak av karbohydrater gjennom hele dietten. Studier som har gjort dette har fått veldig gode resultater, og alle studiene jeg har lest til nå har vist et store vekttap på lavkarbo-diett enn lavfett-diett. Noen studier som kan anbefales å lese hvis du er interessert er: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15148063 og
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12679447

Bivirkningene som er rapportert på dietten inkluderer lett hodepine, svimmelhet, og forstoppelse. Dette er symptomer som går over etter som dietten varer og er ikke farlige på noen måte. Bivirkningene kan lett unngåes ved å drikke nok vann, og passe på høyt nok inntak av fett.
Dietten kan også litt dårlig ånde, og litt annerledes lukt på urin og svett som følge av acetonutskillelse. Dette er heller ikke farlig og kommer av at man produserer ketonlegemer fordi man forbrenner fett.

Spørsmål: Atikins dietten tillater fett, fløte osv. Mao kan man spise bacon hver dag, men ikke poteter. Jeg har hørt om flere som sier at Atkins dietten er farlig for hjertet, siden det er en diett med så mye mettet og usunn fett. Jeg forsøkte også meg på en GI-diett i tre uker, hvor jeg følte meg tung og forstoppet, men merket noe vekttap.

Spørsmål: Er ikke Atkins- dietten farlig for hjertet? Hvorfor ikke? Hvorfor følte jeg meg så forstoppet under min GI- diett? Hva vil du si er et balansert og godt kosthold, som sikrer en vekttap!?

Svar: Jeg er litt usikker på hva du mener med at Atkins-dietten er farlig for hjertet. Det finnes ett eksempel fra USA på ei som fikk hjertestans etter å ha gått på dietten. Men det viste seg i etterkant at hun ikke fulgte dietten, fordi hun hadde altfor lavt inntak av mat, noe som er skadelig uansett hva. For lavt inntak av makronæringsstoffer vil lede til lavt inntak av mikronæringsstoffer, og man kan få en forstyrrelse i salt/elektrolyttbalansen. Det som skjedde i dette tilfelle var ubalanse i natrium/kalium, noe som vil føre til rytmeforstyrrelser og i verste tilfelle død.
Våre deltakere får tilskudd av kalium de må ta, så er vi på den sikre siden. Vi har også presisert at de må være påpasselige med å spise selv om de ikke er sultne, slik at de får i seg nok næringsstoffer.

Med tanke på de kjente risikofaktorene for hjerte-karsykdom så fant Seven Countries study at det totale fettinntaket gjennom kostholdet ikke korrelerer med risiko for hjerte-karsykdom.
Dashti et al (2006) viste at pasienter med hyperkolesterolemi senket sitt total kolesterol, LDL kolesterol, triglyserider, og blodglukosenivå etter 56 uker på ketogen diett. I tillegg fikk pasientene en økning i HDL kolesterol. Flere studier har fått samme effekt ved å bruke ketogen diett på overvektige menn og/eller kvinner.

Årsaken til at du følte deg forstoppet kan være fordi du ikke fikk i deg nok fiber, eller ikke drakk nok vann. På dietten vil man også få mindre avføring, som også kan gjøre at du fikk denne følelsen.

Alle studier viser at en ketogen diett er det som gir mest vekttap på overvektige, det er derfor det vi gjennomfører i vår studie. Som du ser av det jeg har skrevet over er de bivirkningene som er rapportert alle bivirkninger man lett kan unngå ved små grep.

Spørsmål: …min erfaring er at nesten samtlige melkeprodukter (fløte, skummet melk, h-melk, brunost, yoghurt osv, men ikke hvitost) har en stor og rask virkning på blodsukkeret. Inntak av melkeprodukter bør kanskje derfor overvåkes spesielt nøye for å holde seg under 50g? Skiller dere mellom 50g raske karbohydrater og 50g trege karbohydrater i denne studien?

Svar: Man kan på dietten ikke drikke ubegrenset med melk, men en viss mengde går bra. Deltakerne er instruert i å sjekke matvarene i matvaretabellen, slik at de selv lærer seg hva de kan spise. Vi skiller ikke mellom raske og trege karbohydratene, kun den totale mengde karbohydrater.

Spørsmål: Hvordan regner dere på karbohydratmengden i f.eks. gulrøtter, epler og bananer? Dette er “ytterpunktene” blant frukt&grønnsaker; mens gulrøtter og epler bruker rundt 1 døgn på å påvirke blodsukkeret vil en banan gi merkbar virkning i løpet av 5min. Det ville bety at om dere ønsker å gi ketose, vil gulrøtter og epler være “godkjent” (til tross for at de inneholder karbohydrater) mens banan kanskje bør forkastes.

Svar: Her blander du litt ordene. Det er den totale mengde karbohydratinnholdet som teller for å komme i ketose, og ikke hvilke påvirkning det har på blodsukkeret. Hvis ikke, kunne man spist lav-GI (for eksempel grove kornprodukter, eller som du nevner, epler og gulrøtter), men da kommer man altså ikke i ketose.

Spørsmål: Hva er det egentlig dere skal vurdere i forskningen?
- vektreduksjon ved hjelp av denne dietten?
- reduksjon av fettprosent i kroppen ved hjelp av denne dietten? (det er jo noe annet)
- treningseffekt av styrketreningen med en slik diett vs vanlig kosthold?

Svar: Pål sin hypotese er: ”Kan overvektige personer opprettholde eller øke muskelmassen gjennom regelmessig kontrollert styrketrening, mens de gjennomgår et 10 ukers ketogent vektreduksjonsprogram?”

Min hypotese vil være: ”Vil 10 uker med ketogen diett kombinert med styrketrening medføre en endring i de tradisjonelle risikofaktorene for hjerte-karsykdom hos overvektige kvinner?” og så vil jeg i tillegg se på livskvalitet til deltakerne på dietten.
Hypotesene er midlertidige, og vil muligens bli noe endret underveis.

Takk til alle for spennende spørsmål! Fortsett å sende de inn på nettsidene, eller på mail så skal jeg tilstrebe å svare dere alle!

Powered by Labrador CMS