Øyenstikkeren Pantala flavescens er bare fem centimeter lang, men kan kanskje fly flere tusen kilometer over havet.

Insektets vanvittige reise kan være mulig

Forskere mistenker at øyenstikkere flyr over et helt hav uten å lande. Nå viser nye beregninger at det så vidt er mulig.

Det er et mysterium.

Hvert år, omtrent på denne tida, begynner det dukker det opp en spesiell type øyenstikkere på Maldivene.

Maldivene er ei øygruppe langt ute i havet mellom India og Afrika. På øyene er det lite ferskvann, og øyenstikkerne kan ikke leve her i lengden.

Så hvor kommer de fra? Og hvor drar de hen, når de flyr sin vei?

Noen forskere mener gåten har en ganske utrolig løsning.

Fra India til Afrika

Noen forskere tror rett og slett at denne typen øyenstikker flyr hele veien over havet fra India til Afrika. Noen av insektene kommer forbi Maldivene på veien, og tar et lite stopp.

Dette er i så fall den lengste reisen uten vann, mat og hvile som noen skapning gjør, i forhold til sin egen størrelse.

Men er det virkelig mulig for et insekt å fly så langt?

Forskerne tror øyenstikkerne kan fly fra India til Somalia i Afrika. Noen mellomlander på øygruppa Maldivene, som bare vises som en liten prikk inne i den røde ringen.

Regnet ut om det er mulig

Nå har forsker Johanna Hedlund og samarbeidspartnerne hennes forsøkt å finne ut mer.

Forskerne har tatt utgangspunkt i de fem centimeter lange insektene. Hvor gode er de til å fly? Hvor mye energi klarer de å lagre i kroppen?

Hedlund og samarbeidspartnerne har regnet ut om det er mulig for et slikt insekt å fly hele veien over havet uten å gå tom.

Trenger hjelp

Svaret er at det går an. Så vidt.

Men insektet trenger hjelp.

For at øyenstikkeren skal klare hele turen, er den avhengig av at vinden blåser riktig vei, og bærer insektet med seg en del av strekningen.

Men det gjør vinden ofte på denne tida av året. Når øyenstikkere senere skal tilbake fra Afrika til India, blåser det ofte vinder den andre veien.

De fleste kommer aldri fram

Turen ligger likevel helt på grensa av hva som er mulig. For mange insekter ender nok reisen i havet.

Forskerne har regnet ut at under ett av fem insekter klarer å komme seg helt til Afrika. På veien tilbake er det litt lettere. Da greier to av fem øyenstikkere reisen.

Men det er viktig å huske at dette ikke er noe bevis for at øyenstikkerne faktisk flyr denne turen. For å bli sikker, må forskere finne måter å følge insektene over havet, og se om krypene virkelig dukker opp på den andre siden.

Kilder:

  • Johanna Hedlund er forsker ved Universitetet i Lund i Sverige.
  • Hun og samarbeidspartnerne har skrevet om beregningene sine i en artikkel som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Frontiers in Ecology and Evolution.
  • Universitetet i Lund har også skrevet en pressemelding om forskningen.
Powered by Labrador CMS