Sosial mediekonvergens - den profesjonelle bloggeren
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En viktig diskusjon innen medieforskningen er hvorvidt nye medier representerer et brudd eller en videreføring av tradisjonelle medier. I den forbindelse foregår det svært spennende endringer i den norske bloggsfæren akkurat nå.
To trender foregår samtidig:
- Det har oppstått en nytt sjikt med bloggere – i mangel på et bedre ord kaller jeg dem proffbloggere.
- Samtidig forsøker tradisjonelle medier for alvor å gjøre blogging til en del av det redaksjonelle innholdet.
Dette kan føre til at både temaene og formen på bloggingen blir mer lik som i tradisjonelle medier.
Viktigheten av erfaring og utdanning
Proffbloggerne har høy utdanning eller mange års erfaring fra organisasjonsliv eller journalisme. De er medievante, og markedsfører seg og sine produkter gjennom tilgang til tradisjonelle medier.
Et godt eksempel på en proffblogger er Ida Jackson (Virrvarr.net). Hun skriver gode innlegg på bloggen sin, men samtidig gjør hun seg godt på TV, er bok-forfatter og klarer å takle stresset en hektisk mediehverdag fører med seg.
Proffbloggeren skriver om tema som fanger folks oppmerksomhet, og i tillegg klarer hun/han å konstruere en nett-identitet og profilere seg via andre medier.
Utdelingen av 2,5 millioner Fritt-Ord-midler til bloggere bekrefter denne trenden. Mottakerne av midlene er journalister, forfattere, eller folk med mastergrader eller lang erfaring fra organisasjonsliv eller politisk arbeid.
Walid al-Kubasai er for eksempel skribent, forfatter og sivil-ingeniør. Han mottok 310 000,- til en blogg for og om de sekulære og liberale muslimene. Elisabeth Breien Ellingsen er journalist og har erfaring fra Røde kors. Hun mottok 300 000,- til en politisk bloggportal som skal samle blogginnlegg som skiller seg fra innholdet i andre medier.
Fra dagbok til VG Nett-forsida
Samtidig begynner de tradisjonelle mediene for alvor å interessere seg for de gode bloggene. VG Nett har nettopp begynt å profilere gode blogger på forsiden. Alle de store mediehusene tilbyr i dag bloggfunksjonalitet eller samle-portaler for blogging.
Innholdet i bloggsfæren blir altså inkludert som en del av innholdet i de tradisjonelle mediene. I utgangspunktet hadde blogging et dagbokaspekt, men de suksessfulle bloggene - som henvender seg til offentligheten og storsamfunnet - skriver like mye om tema som engasjerer i de tradisjonelle mediene.
Og nå har vi altså fått proffbloggere, som i noen grad klarer å sette dagsorden og skape nytt innhold – og bruke de tradisjonelle mediene som markedsføringskanal.
Ida Jackson har nettopp skrevet en bok som heter Sosiale medier – hvordan ta over verden uten å gå ut av døra. På bloggen sin skriver nettopp at det meste av markedsføringsarbeidet for boka kommer nettopp gjennom de tradisjonelle mediene.
Dette er kan kanskje virke som et paradoks, men for medieforskere representerer dette et fenomen som er kjent som mediekonvergens. Dette er et viktig begrep for å forklare hvordan mediebildet endrer seg. Markedsaktører som før befant seg i ulike sektorer, f.eks. telesektoren og IT-sektoren, konkurrer i dag i det samme marked.
Mediekonvergens innebærer ofte også en sammensmeltning av uttrykk og innhold. De siste årene har det blitt mer feature-journalistikk og kommentarstoff i papiravisene. Og, som også Fritt Ord-midlene viser, har nå tyngre tema fått innpass i bloggsfæren.
Proffblogger
For et par år tilbake skrev Karianne Gamkinn aka Mammadamen mest om det å være mamma, men nå oppsummerer hun nyhetsbildet, skriver bokanbefalinger og er med på å sette dagsorden på VG Nett.
Det personlige dagbok-aspektet ved blogging kommer til å være der fortsatt – men for proffbloggerne er «det personlige» kanskje litt mer gjennomtenkt – det ligner kanskje litt på en strategi fra et av de store mediehusene?
Så gjenstår det å se om mediehusene snart begynner å betale lønn til bloggerne.
Dette innlegget er basert på Proffbloggerne, men omarbeidet spesielt for forskning.no-bloggen.