Blå er verdens mest populære farge

De fleste har en favorittfarge. En favorittfarge pleier man som regel å beholde som favoritt over lengre tid, og den påvirker ofte kjøpevanene våre. Vi pleier også å lære oss selv hvilke farger vi liker utifra hva vi assosierer dem med.

(Foto: Microstock)

Vi lærer å like farger fra vi er små

Vi blir lært opp til å like farger. Alle fargene vi omgås som små, har noe å si for hva vi senere i livet vil assosiere fargen med. Spedbarn får ofte blå eller rosa klær hvis de er gutt eller jente. Som skrevet tidligere virker også kulturen vi er født inn i på fargene vi foretrekker. Mange faktorer spiller inn.

Fargepreferanser ligger dypt i underbevisstheten

Vi unngår de fargene vi misliker, og tiltrekkes av de fargene vi liker, ofte ubevisst. Alt dette vet butikkjeder, og formen og fargene på et produkt blir ofte brukt som lokkemiddel. Hva som er populært av farger, endrer seg over tid, og kjedene må en og annen gang bytte utseende på produktene sine for å virke mer moderne, og for å følge forbruksmønsteret til kjøperne.

Blå er verdens mest populære farge

Spørreundersøkelser viser at blå er verdens mest populære farge. Grunnene til dette er som regel at havet og himmelen er blå, og vi må huske at over to tredeler av jorda er hav. Fargen blå er i tillegg sjelden forbundet med noe vondt. Rødt kan for eksempel symbolisere kjærlighet, men også blod og vold. Man kan også si at blå er en «avslappende» farge, som verken er for intens eller tiltrekker oppmerksomhet. Fargen rødt blir ofte brukt motsatt.

«Din blå er ikke min blå»

Å være fargeblind vil si å være blind for en fargetype, og ikke nødvendigvis se alt grått, selv om det er en sjelden form for fargeblindhet. De mest utbredte diagnosene er protanopi (øyet klarer ikke se rødfarger), deuteranopi (øyet klarer ikke se grønnfarger) og tritanopia (øyet klarer ikke se blåfarger).

Fordi synet er noe man har for seg selv, tar det ofte tid før fargeblinde personer oppdager at synet de har ikke er felles med alle andre. Fargeblinde kan derimot assosiere farger på samme måte, og de har også en favorittfarge. Hvis man spør fargeblinde om å sette navn på fargene til et bilde, vil de oppgi de korrekte navnene på fargene. Navnene er de samme, men den fargeblindes gul er ikke den samme gulfargen som folk med normalt syn vil se. Antageligvis har også fargeblinde favorittfarger knyttet til det vi ser mest av, som for eksempel blåfargen på himmelen og i havet.

Abstrakte ting kan også assosieres med farger

Mange typer humør, adferd og kroppsspråk er knyttet til farger. Svart er en streng farge, og kan for eksempel symbolisere makt. Hvit, som er svarts kontrastfarge, er derimot en mindre anstrengt farge. Rød er som nevnt også en streng farge, mens kontrastfargen blå er det motsatte. Å si at en person «er grønn» vi si at han eller hun er nybegynner, mens å si at en person er «rød i ansiktet» vil som regel være det samme som å si at personen er sint.

Farger har forskjellige bølgelengder

Alle former for lys har en bølgelengde, altså en avstand mellom hver «lysbølge». De formene for lys vi kan se, kaller vi for «det synlige spektret». Rød er den fargen vi ser med lengst bølgebredde, mens nest etter fiolett er blå den fargen med kortest bølgelengde. Det er likevel vanskelig å si om dette har noen form for påvirkning om hvordan vi oppfatter fargene, ettersom det er vanskelig å finne noe forskning som underbygger den påstanden.

Selv om blått er mer populært enn rødt, finner vi rødt steder der blått ikke er like utbredt. Et eksempel er hvor hyppig fargene rødt og blått forekommer i flagg. 74 % av alle verdens flagg har rødfarge, mens 50 % av alle flagg har blåfarge.

 

Kilder og nevneverdige artikler om emnet:

Powered by Labrador CMS