118,117, 116......

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Idag, 5.september, er det 118 dager igjen til det internasjonale kjemiåret begynner. Dette er jo i og for seg en grei informasjon, men hvorfor komme med en slik opplysning 118 dager før kjemiåret begynner? Hvorfor ikke 100 eller 50 dager før?

Årsaken til at jeg har valgt meg akkurat 118 dager som et passende tidspunkt å gjøre oppmerksom på kjemiåret 2011, er at det 118 kjente grunnstoffer i det periodiske system, hvorav ca. 80 er stabile (dvs. at de ikke spaltes ved radioaktive reaksjoner). Alt vi ser rundt oss er bygget opp av disse grunnstoffene (og i praksis bare en meget liten del av dem). Det periodiske system kan på mange måter sees på som en kjemikers alfabet, hvor man kan lage alt fra store romaner til små, delikate diktsamlinger, eller som ulike legoklosser som man kan bygge roboter eller biler med. Med disse grunnstoffene har kjemikere til nå laget mer enn 54 983 230 ulike kjemiske forbindelser (og det øker med flere millioner hvert år), hvorav 43 995 234 av disse forbindelsene faktisk kan kjøpes. 

Kjemi er således sentralt for alt vi ser rundt oss, dels nye kjemiske forbindelser som nye medisiner eller nye funksjonelle materialer, men også for ting som man kanskje ikke forbinder med kjemi, som for eksempel naturmedisin eller planter og dyr. Alt dette er bygget opp av molekyler, og disse molekylene er i sin tur bygget opp fra mindre enn 100 ulike grunnstoffer. Faktisk består kroppen vår, og alle planter og dyr, i all hovedsak av kun fire grunnstoffer: karbon, hydrogen, nitrogen og oksygen (men det er knøttsmå mengder av andre grunnstoffer også, som for eksempel kvikksølv). 

Det internasjonale kjemiår 2011 ble vedtatt av FNs generalforsamling, og gjennomføring av kjemiåret skjer i samarbeid mellom FNs organisasjon for vitenskap, opplæring og kultur (UNESCO) og den internasjonale kjemiorganisasjonen IUPAC. I Norge er det Norsk Kjemisk Selskap (NKS) som har ansvaret for den nasjonale gjennomføringen. Hensikten med Kjemiåret er å sette fokus på fire områder:  

  1. Bedre forståelsen av kjemi som problemløsningsverktøy for de store globale utfordringene, og styrke fagets anerkjennelse i det norske samfunnet
  2. Øke barn og ungdoms interesse for faget, særlig knyttet til helse, utdanning og bærekraftig utvikling
  3. Få fram den direkte sammenheng mellom økt satsing på kjemisk vitenskap og muligheten for å finne kreative løsninger på verdens ressurs-, helse-, og miljøproblemer, og skape engasjement blant politikere og andre beslutningstakere om dette, med spesielt fokus på FNs millenniumsmål
  4. Markere at det i 2011 er hundre år siden Marie Curie vant Nobelprisen i kjemi (hun var også den første til å motta to Nobelpriser) og hundreårsjubileum for Det internasjonale forbund av kjemiske selskaper — forløperen til IUPAC

Norsk Kjemisk Selskap har nedsatt en nasjonal komite ledet av Prof.Einar Uggerud til å lede dette arbeidet. I tillegg til rene kjemiarrangementer for eksempel under Forskningsdagene 2011, så håper vi også på å kunne presentere kjemi i litt uvanlige sammenhenger, for eksempel under VM på ski 2011 for på denne måten å vise ulike aspekter av kjemi i forbindelse med for eksempel ski og vintersport.  

Vi har også laget en hjemmeside hvor all informasjon om arrangementer vil bli lagt ut når disse er ferdig planlagt. Du vil også kunne holde deg løpende orientert ved å melde deg inn i Facebook-gruppen “Kjemiåret 2011”. I tillegg til å sende ut informasjon om kjemiarrangementer landet over, så vil vi der også legge ut spennende nyhetsklipp om kjemi i vid forstand (sjekk for eksempel ut Erik Fooladi’s blogg om Nespresso).

Fra og med idag vil vi også på Facebook-gruppen til Kjemiåret 2011 lage en kjemiske “julekalender”, hvor vi daglig vil legge ut en liten video om “dagens grunnstoff”, og vi vil telle oss ned fra grunnstoff 118 (Ununoktium) til grunnstoff nummer 1 (hydrogen), som du da vil kunne lære om på nyttårsaften.

Bli med på nedtellingen til kjemiåret 2011 ved å melde inn Facebook-gruppen slik at du ikke går glipp av alle de aktivitetene som vi vil arrangere til neste år over hele landet.

PS: For de som ønsker å lære seg det periodiske system på rams (om enn i en noe kortere versjon enn det vi kjenner idag), så kan jeg anbefale Tom Lehrer’s “Element Song”, hvor han synger alle grunnstoffene på mindre enn et og et halvt minutt.

 

Powered by Labrador CMS