Bomber og annen "kjemi"

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK har startet en ny serie, som i likhet med “Trekant” har fått mye medieoppmerksomhet: “Ikke gjør dette hjemme”. Programmet har nok brukt programmer som Mythbusters og Brainiac som forbilder, men dessverre virker det som om programmet ikke har tatt med seg disse programmenes fokus på å forklare hvorfor og skape sunn nysgjerrighet, og i stedet fokusert på effektene.

2011 er som jeg har nevnt i både i september og i desember det internasjonale kjemiåret. Således var jeg meget godt fornøyd med at programmet ble introdusert om NRKs markering av at det blant annet er Kjemiens år (forøvrig skal det nevnes at det ikke er noen kobling mellom Kjemiåret 2011 og dette programmet). Nå er det jo mye annet enn kjemi i programmet, men etter et par programmet så ser det jo ut til at programmet primært fokuserer på kjemi knyttet til eksplosiver (fyrverkeri og bomber, selv om både ullgenser på 90 grader og oppvaskmiddel i oppvaskmaskinen har gode elementer av kjemi i seg).

Jeg syntes egentlig første program var ganske fornøyelig, og om ikke noe annet så skaper programlederne engasjement for interessante fenomener, samtidig som de kan ha en god del selvironi (jeg likte som sagt veldig godt ullgenser vasket på 90 grader). Personlig ville jeg kanskje ikke valgt å lage en gjødelsbombe som del av programmet, men her kreves det solid tennmekanisme, så det er relativt harmløst, slik jeg ser det. Det skal dog innrømmes at langt fra alle mine kjemikollegaer er av samme oppfatning. Det var flere mente at dette fyrte opp under det stereotype forestillingene av hva kjemikere driver med: fyrverkeri og eksplosjoner, fremfor å fokusere på hvor gjennomgripende kjemi er for samfunnet vårt i dag og i fremtiden.  

Skaper det engasjement, så er det nå bra tenkte jeg, selv om “hvorfor” hadde vært noe jeg gjerne hadde sett vektlagt mer.

Etter gårsdagens program, som jeg først fikk sett på nett når jeg kom frem til hotellet mitt, er jeg litt mer usikker på om dette tjener kjemifaget spesielt godt. I gårsdagens program ble det laget nok et kraftig sprengstoff, men i motsetning til gjødselsbomben så er dette stoffet ustabilt og kan sprenges selv ved lett berøring.

Et spørsmål i denne sammenheng er om det er heldig at kjemikere i dette tilfellet assosieres med et meget kraftig sprengstoff som har blitt brukt i terrorvirksomhet, og som har skadet og drept ungdommer som i ungdommelig nysjerrighet har forsøkt å lage stoffet hjemme. Det er ingen tvil om at mange, men ikke alle, kjemikere har kunnskaper til å lage slike stoffer under relativt sikre betingelser, men det kreves en solid utdannelse og kunnskap, og et slikt reaktivt stoff kan nesten ikke lages med 100% sikkerhet.

Personlig ville jeg nok ikke lært bort mine relativt begrensede kunnskaper om eksplosiver fra diverse egenproduserte knallforelesninger til personer som jeg mener ikke forstår hvorfor ting skal gjøres på en bestemt måte, og hva som er faremomentene, og i hvert fall ikke hele Norges befolkning i beste sendetid. Det betyr ikke at jeg ikke ville demonstrere sprengkraften, men dette er noe annet enn å vise hvordan man lager ting. Hva vant man på dette, egentlig? Hvordan er tross alt ikke det samme som hvorfor.  

Det som kanskje dog bekymret meg mest er at dette programmet er helt gal arena for et så farlig stoff: Nettopp fordi settingen til programmet er av en slik art at faregraden for de enkelte forsøk er meget forskjellig, samtidig som farlighetsgraden ved enkelte av forsøkene overdrives (nok en gang er ullgenser på 90 grader et meget genialt eksempel på dette), så kan det være vanskelig å kommunisere tydelig nok når ting blir virkelig farlig, og det ble det i går kveld.  

Jeg reagerte spesielt på at mens man diskuterer hvor veldig, veldig farlig det stoffet som ble laget er, så viser man et bilde hvor programleder har ansiktet langt nærmere eksplosivet enn det jeg synes godt er (sant nok er det meget dyktige med bruk av vernebriller, men jeg er ikke sikker på at det hadde vært nok hvis uhellet først var ute). Jeg er redd for at farene ved dette eksplosivet faktisk blir underkommunisert i den settingen innslaget opptrer, og at noen av den grunn blir nysjerrige på nettopp dette forsøket, med potensielt katastrofale følger.

Kjemiåret har således fått en langt mer eksplosiv start enn vi som kjemikere nok ønsker oss, og vi satser på at vi i løpet av året klarer å vise at kjemi er så mye mer enn farlige og eksplosive stoffer.

Men bare for å gjøre det veldig, veldig klart i forhold til gårsdagens innslag på “Ikke gjør dette hjemme”: Ikke gjør dette forsøket verken hjemme eller noe annet sted!

Powered by Labrador CMS