Balsaflåte-rekord for dyphavsmålinger

Å ta dypvannsmålinger er uten tvil den største utfordringen når det gjelder forskning på balsaflåter. Man trenger mye plass og mye strøm. Vi har liten plass, og i overskyet vær er det litt skummelt å utfordre solpanelene for mye.

Så med været her ute har vi utsatt akkurat denne delen av forskningsprogrammet. Men lørdag var forholdene perfekte og alle motforestillinger kastet av båten.

Dyphavsutstyret senkes til 1000 meter. Da er det viktig med tilstrekkelig elektrisitet til å få det opp igjen. (Foto: Håkon Wium Lie, Kon-Tiki 2)

Resultatet: nydelige, kontinuerlige målinger av trykk, temperatur, saltholdighet, oksygen- og klorofyllnivå ned til 1000 meter.

Og hvorfor er dypvannsmålinger viktige? Fordi havet som system er gigantisk, og man pirker virkelig bare borti det systemet i overflaten. Oppvarmingen av havet, for eksempel, foregår i nesten alle dybdelag, og oksygenreduksjonen foregår på bestemte nivåer.

NIVAs CTD-måler (conductivity, temperature and depth) ga "nydelige og kontinuerlige" målinger fra Stillehavet. (Foto: Håkon Wium Lie, Kon-Tiki 2)

Her hvor vi er regner vi med at minimum-oksygen-sonene ligger på ca. 150 meter og ca. 1500 meter. Men vi kan ikke vite, spesielt fordi dette er et El Niño-år.

Så vi vil gjerne "se" det selv, for bedre å tolke alle de andre målingene vi gjør. Nå klarte vi 1000 meter – helt utrolig!

Kevlartauet på 3mm brukes til å trekke måleinstrumentene opp fra dyphavet. (Foto: Håkon Wium Lie, Kon-Tiki 2)

Men som den kravstore forskeren jeg er, håper jeg vi får en mulighet til, og da skal vi til 2000 meter! Uansett har vi satt balsaflåte-rekord :)

Powered by Labrador CMS