Når samleiet gjør vondt
Av Anne Lise Helgesen, hudlege og doktorgradsstipendiat
”Hvorfor får jeg alltid vondt når jeg har sex med kjæresten min?” Camilla er 23 år gammel og sitter på mitt kontor. Hun gråter og er fortvilet. Hun forteller at smertene kommer i ytre kjønnsdeler hver gang de forsøker å ha samleie, og nå har det blitt et kjempeproblem. Hun blir stresset ved tanken på sex, og gruer seg til neste gang de skal prøve.
Ofte sitter smertene der i flere dager etterpå. Dette kan hun ikke fortelle til noen – ikke engang sine nærmeste venninner eller mor.
Forverret av stress
Mange kvinner har ulike former for smerter i underlivet, såkalt vulvodyni. Dette kan bli en langvarig tilstand som ofte medfører spenninger i bekkenbunnsmusklene og økt smerteopplevelse ved skjedeinngangen. Det kan være mange ulike årsaker til disse smertene.
Vulvodyni er verken smittsomt eller farlig, men stress og ytre påkjenninger kan både utvikle og forverre situasjonen. Da hjelper det heller ikke at underlivsproblemer er tabubelagt, og vanskelig å snakke om for mange kvinner.
Lidelse som ofte rammer unge kvinner
Det viser seg at Camilla har såkalt lokalisert provosert vestibulodyni, som mange også kaller vestibulitt. Ved Vulvaklinikken, hvor jeg jobber som hudlege, har 50% av kvinnene som blir henvist til oss nettopp denne tilstanden.
Vestibulodyni rammer oftest unge kvinner.
For pasienter med vestibulodyni, er området rundt skjedeinngangen svært smertefullt, og smerten blir utløst ved berøring, som ved samleie og bruk av tampong. I det smertefulle området kan det oppstå flere overflatiske nervefibre enn hos friske kvinner. Disse nervefibrene er med på å gjøre kvinnene overfølsomme for berøring, og smerten kjennes gjerne som sviing og brenning.
Årsaken til denne tilstanden er ikke kjent. Mange av kvinnene med vestibulodyni er imidlertid blitt behandlet for utflod, gjentatte soppinfeksjoner eller med antibiotika for urinveisinfeksjon. Dette kan ha irritert huden og slimhinnene i skjeden.
Det er også vanlig at kvinner som har denne tilstanden fortsetter å ha samleie til tross for smerter – og dermed havner i en ond sirkel. En generell viktig regel jeg anbefaler pasientene mine å følge er:
-Ha bare samleie når du har lyst. Avbryt dersom det er smertefullt.
Det er ingen enkel måte å behandle vestibulodyni på, men ofte kombineres individuelt tilpassede behandlingsopplegg over en lang behandlingsperiode. Og – alle kan bli bedre eller bra, det tar bare vanligvis lang tid!
Infeksjoner og hudsykdommer
Det finnes også mange andre tilstander som kan gi smerter ved samleie, blant annet ved en del seksuelt overførbare sykdommer. Ved langvarige soppinfeksjoner, irritasjonseksem eller psoriasis i underlivet kan hud og slimhinner bli tørre, og dermed kan smertefulle sprekker og sårhet oppstå. Dette kan oftest behandles med soppmidler eller ulike kortisonkremer.
Noen ganger skyldes smertene under samleiet mer alvorlige sykdommer, som kan være vanskeligere å behandle, og ofte er enda mer tabubelagt. Én av disse sykdommene er hudlidelsen genital lichen planus, som jeg forsker på.
Forsker på ny behandling
Lichen planus er en relativt sjelden hudsykdom som kan ramme mange ulike områder i hud og slimhinner. I huden vil den oppstå forbigående, mens i slimhinner som i munnen, spiserør, vulva og vagina vil den være mer kronisk. I underlivet kan man få sår og arrdannelse som kan føre til innsnevring av vagina og utvisking av kjønnsleppene. Samleie kan bli umulig.
Denne tilstanden er ofte vanskelig å behandle.
På Vulvaklinikken har vi samlet mange pasienter med lichen planus i underlivet og gjennomført en helt ny behandlingsstudie med såkalt fotodynamisk terapi (PDT).
Dette har gitt svært spennende og lovende resultater som skal publiseres i løpet av året!
Trenger større behandlingskapasitet
Det er fortsatt mange leger i Norge som mangler kunnskap om denne diagnosen.
I 2003 ble Norges første Vulvaklinikk etablert på Oslo Universitetssykehus. Her tar vi imot kvinner fra hele landet, men kun etter henvisning fra andre spesialister. Til sammenligning, har Sverige 12 Vulvaklinikker, mens Norge kun har to; en i Oslo og en i Trondheim.
De aller fleste som oppsøker hjelp på grunn av smerter under samleie blir mye bedre eller helt bra etter behandling, selv om dette ofte er en langvarig prosess. Men dessverre er det i dag lang ventetid på Vulvaklinikken – cirka 6-9 måneder.
Kanskje er det på tide å utvide behandlingskapasiteten, så flere kvinner med smerter under samleie kan få hjelp?
(Forsidefoto: Colourbox)