Den store boka om dyrepeniser

Peniser er dypt fascinerende. Man skulle kanskje tro at et organ som egentlig bare er en enkel væskesprøyte ville ha en prosaisk utforming, men faktum er at kjønnsorganer er en arena for fantastisk evolusjonær kreativitet.

Ta ender av arten Oxyura vittata. Hos dem er voldtekt et utbredt problem. For å beskytte seg mot dette har hunnene etter hvert utviklet en labyrintaktig vagina med blindveier som gjør livet vanskelig for potensielle voldtektsmenn (eller voldtektsender om du vil). Dette har naturligvis gitt opphav til et evolusjonært våpenkappløp, og hannene har utviklet korketrekkeraktige peniser som er nesten like lange som dem selv.

"Andepenis med drillfunksjon. (Foto: Kevin G McCracken fra McCracken et al 2001)"
"Andepenis med drillfunksjon. (Foto: Kevin G McCracken fra McCracken et al 2001)"

En del insektarter har enda skumlere peniser som skader hunnene på forskjellige måter. Noen har peniser med skarpe pigger. Andre penetrerer rett og slett skallet til hunnene og sprøyter sæd rett inn i kroppen for å nå eggstokkene raskest mulig. At hunnene sitter igjen med åpne sår får heller være.

"Billepenis med praktiske pigger (Foto: Johanna Rönn, Universitetet i Uppsala)"
"Billepenis med praktiske pigger (Foto: Johanna Rönn, Universitetet i Uppsala)"

Mange pungdyr har todelte peniser, noe som passer fint til hunnenes to vaginaer. Maurpinnsvinene har hele fire penishoder. Hos flekkhyenen har hunnens klitoris blitt til en pseudopenis som er nesten helt lik hannenes, men som også fungerer som fødselskanal.

Men menneskepenisene er også forunderlige skapninger!

For det første mangler vi penisbenet baculum som andre primater har. I stedet bruker vi blod, med alle de fordeler det har vist seg å ha for farmasøytisk industri. I tillegg har vi en vesentlig større penis enn mange arter vi liker å sammenligne oss med. Gorillapeniser er for eksempel omtrent fire centimeter lange. Noen har spekulert på om dette henger sammen med de store hjernene våre. Større hjerner krever mer plass i fødselskanalen, og dermed trengs en større penis for å gjøre samme jobben (Bowman 2007).

Menneskepenisen har også en ganske spesiell form, nesten som en pil. I laboratorieforsøk har denne formen vist seg å være spesielt gunstig til ett bestemt formål: å fjerne eventuell sæd fra potensielle mannlige konkurrenter (Gallup et al 2003). Dette er for øvrig et gjennomgangstema i penisbransjen; det vrimler av kroker og andre innretninger som brukes til å fjerne konkurrenters sæd.

En samling peniser
En samling peniser

Poenget mitt er dette: her er det mye materiale! Materiale nok til å lage en skikkelig fin og feit coffee table book. Jeg garanterer at den vil være et samtaleobjekt i utallige middagsselskaper. Den kan også være fin avveksling når bildene fra den siste Kreta-turen begynner å kjede gjestene. Jeg har lett på nettet uten å finne noe tilsvarende, så denne boken har uten tvil internasjonalt bestselgerpotensiale.

Så til dere aspirerende forfattere blant dyregenitaliabiologene der ute: ideen får dere av meg helt gratis. Alt jeg ber om er å få en kopi tilsendt i posten. Hvem tar utfordringen?