En viktig brite: Ophthalmosaurus

Godt nyttår kjære blogglesere!

Svaneøglestipendiat Aubrey og undertegnede byttet ut kjeledress med penkjole for julebordet, men tok selvsagt en tur innom laben. (Foto: May_Liss Knudsen Funke)
Svaneøglestipendiat Aubrey og undertegnede byttet ut kjeledress med penkjole for julebordet, men tok selvsagt en tur innom laben. (Foto: May_Liss Knudsen Funke)

2014 var et godt år for fiskeøgleforskning. Det fortalte jeg om på bloggen før jul, men det er faktisk mer å legge til. I desember rakk jeg nemlig også å overleve underveisrapporteringen til museet (hurra!) og jeg sendte den første artikkelen til et tidsskrift (3x3 hurra!). En doktorgrad er gjerne tre eller fire slike artikler, så hvis den første blir publisert har jeg tatt et langt steg i riktig retning. Jeg kommer selvfølgelig til å fortelle mer om innholdet i artikkelen når den kommer ut, som forhåpentligvis er til høsten. Den er resultatet av et spennende gruppearbeid der vi har satt sammen mye informasjon fra fossiler, steiner og mange kloke hoder.

Neste prosjekt er en ny tur for å studere flere utenlandske fiskeøgler. Om to uker drar jeg til England og de naturhistoriske museene i Cambridge og Leicester. Jeg har jo vært i England en tur før, høygravid i sommervær i Lyme Regis. Der er det funnet fiskeøgler blant annet fra tidlig jura (for eksempel Temnodontosaurus), men nå er det øvre jura som gjelder, siden det tross alt er det doktorgraden handler om.

Et Ophthalmosaurus-øye satt inni denne store ringen med beinplater. (Foto: Natural History Museum UK)
Et Ophthalmosaurus-øye satt inni denne store ringen med beinplater. (Foto: Natural History Museum UK)

I Love Actually nevner den britiske statsministeren Beatles, David Beckhams høyre (og venstre) fot og Harry Potter når han setter den amerikanske presidenten på plass med at Storbritannia har mye å være stolt av. Han kunne også nevnt Ophthalmosaurus icenicus. Jeg håper å se mye forskjellig på turen, men hovedmålet er å bli kjent med denne verdensberømte fiskeøgla. Den levde i midtre og øvre jura (164-150 millioner år siden), var omtrent fire meter lang og et tonn tung. Navnet betyr øyeøgle, og årsaken er at Ophthalmosaurus har det største øyet i forhold til kroppsstørrelse av alle dyr vi vet om. Øyeeplet ble beskyttet av en ring med plater, og forskere tror at øgla kunne se i veldig svakt lys og kanskje dykke dypt.

Ophthalmosaurus har også gitt navn til den yngste store gruppen med fiskeøgler: ophthalmosauridene, og det er den gruppen der vi tror alle Svalbard-øglene hører til. Nå lurer vi på hvor nært beslektet Mikkel og de andre er med Ophthalmosaurus.

Sedwick Museum of Earth Sciences, Cambridge. Sjekk dinosaurene over døra! (Foto: Privat)
Sedwick Museum of Earth Sciences, Cambridge. Sjekk dinosaurene over døra! (Foto: Privat)

Ophthalmosaurus er funnet i noe som heter Oxford Clay-formasjonen. Hva en formasjon? Jo, det er en enhet man bruker når man deler inn bergarter. En formasjon har en alder og inneholder stein som er annerledes enn steinen over og under. Oxford Clay er fra jura, og er synlig fra Dorset i sør til Yorkshire i nord. Særlig den nederste delen (som er den eldste) er veldig rik på store dyr, både fiskeøgler, svaneøgler, krokodiller, fisk og faktisk noen dinosaurer, samt mindre dyr som blekksprutene ammonitter og belemnitter. Disse fossilene har blitt samlet inn fra steinbrudd helt siden midten av 1800-tallet. Dette «steinbeltet» er nemlig ikke bare spennende for fossiljegere, den er også økonomisk viktig.

For meg gjenstår det å lese litt om riktig formasjon og riktig øgle, bestille noen togbilletter og pakke sekken. Og så er det ut på tur!

Lene

PS! Vi har fått laget en musikkvideo om utgravingsprosjektet på Svalbard, se og hør den her.

(Forsidefoto: Teigning av Nobu Tamura / Wikimedia Commons)

Powered by Labrador CMS