Mosasaur – ditt nye favorittdyr?
Forrige måned fortalte jeg om dyr som har gått tilbake til vannet fra forfedre på land. En av de store gruppene er dagens hvaler, en annen er de marine reptilene fra Jordas middeltid (dinosaurenes tid). Blant mange sære og flotte dyr er det mosasaurene det skal handle om denne gangen.
Sist gang du så en mosasaur var i Jurassic World. Mange har hengt seg opp i at mosasaurene ikke kunne bli så store som den i filmen, selv om jeg nylig har sett blogginnlegg som tilskriver dette kameravinkelen. Uansett: Vi som jobber med marine reptiler er veldig fornøyde med oppmerksomheten og ikke minst helterollen mosasauren spiller i filmen.
Mosasaurene var øgler og i slekt med dagens varaner (litt lenger ut i slektstreet finner du slanger og firfisler). Det mest fascinerende med mosasaurene er den dramatiske historien. De må uten tvil kalles en suksessfull dyregruppe, i hvert fall hvis man ser på utbredelsen: Fossile mosasaurer er funnet på alle kontinenter, inkludert Antarktis. De etablerte seg på kort tid som aktive og aggressive rovdyr på toppen av næringskjeden. Over 70 forskjellige arter er kjent, fra halvannen til atten meter lange. Mosasaurer spiste det meste, kan det virke som, og flere arter gikk ikke av veien for å svelge hele dyr som var lenger enn deres egen skalle. I magen har det blitt funnet fisker, ammonitter, skilpadder, svaneøgler og til og med andre mosasaurer.
Men til tross for rask spredning til hele verden, forsvant mosasaurene igjen etter «bare» 33 millioner år (til sammenlikning fantes det fiskeøgler i over 150 millioner år). Kanskje sammenfalt det med utryddelsen av dinosaurene (med unntak av fuglene) for 65 millioner år siden, og kanskje var det en dramatisk og uventet hendelse som et asteroidenedslag som forårsaket det. Litt mystisk er det i alle fall.
Hvordan kan vi vite at mosasaurene var aktive og aggressive? Det er i hvert fall helt sikkert at de var rovdyr, og da må man være aktiv. Mosasaurtenner er skremmende saker, både store og kantete, og kontinuerlig erstattet når de ble slitt ned. På andre dyr, blant annet en skilpadde, er det funnet spor etter gjentatte bitt der mosasauren har angrepet med stor kraft. Kroppsbygningen tyder på at det hadde store muskler og en kraftig hale til å lage fart framover i vannet med.
Det første fossilet av en mosasaur ble funnet så tidlig som slutten av 1700-tallet, og debatten gikk høyt om dette var mest hval eller krokodille. Ikke så rart forskerne spurte seg om det. Den samme rollen som mosasaurene hadde i tidsperioden kritt er det tannhvaler som spekkhoggere som har i dag, og mange tilpasninger er like blant de firbeinte dyra med forfedre på land. LINK.
Vi har ikke funnet mosasaurer på Svalbard, men det kan være fordi vi ikke har lett: De yngste lagene vi har gravd etter fiskeøgler og svaneøgler i, er eldre enn de tidligste mosasaurene. De nærmeste funnene er fra Sør-Sverige, der det er funnet hundrevis av tenner og ryggvirvler fra en mosasaur som også er kjent fra Nord-Amerika.
De siste ukene har jeg også gjennomført en ny runde med undervisningsopplegg på Hersleb videregående skole, der elevene har besøkt oss for å se fossilet av Gamla og tolke hvordan hun var tilpasset miljøet hun levde i. Ikke minst har jeg vært hjelpelærer i et av de morsomste fagene på Universitetet i Oslo: Livets utvikling. Anbefales!
Høsthilsen fra Lene