Hekking uten tak
Det er ikke bare i kasser det hekkes og bygges reir. De fleste fugler gjør faktisk dette uten tak, og i fuglefjell ligger reirene tett i tett på små hyller i fjellet, bygget av flere ulike sjøfugler. Hør og se lyden av hekkende sjøfugler.
Skrevet av Siv Grethe Aarnes, molekylærbiolog, prosjektleder og laboratorieleder ved NIBIO Svanhovd.
Sist lørdag var fire fugleinteresserte miljøagenter på ekskursjon på Hornøya ved Vardø, for å studere hvordan hekking foregår hos de ulike sjøfuglene. Hekking er fuglers aktivitet med å parre seg, bygge rede, legge egg og ruge disse fram til klekking og ta vare på ungene frem til de klarer seg selv. På Hornøya hekker tusenvis av sjøfugler som toppskarv, lunde, lomvi, polarlomvi, alke, teist og krykkje. Det som først var annerledes og overveldende i forhold til fugler hekkende i kasser, var lyden og lukten. Lukten av fugleskit er ekstrem, og helt spesiell for fuglefjell. Alle som har besøkt et fuglefjell vil huske nettopp denne lukten.

Lukten kan man ikke filme eller ta bilde av, men lyden kan man få frem på film. Lyden du hører fra filmen under er fra hvordan de ulike fuglene kommuniserer med hverandre, våren er en tid med stadig krangling og konkurranse om de beste reirplassene, både mellom fugler av samme art og mellom artene.
Hvorfor hekke i fuglefjell?
Hvorfor velger noen fuglearter å bo så trangt? Hvorfor ikke ha god plass rundt seg og slippe krangling og bråkete naboer? Dette er et valg fuglene tar for å øke sannsynligheten for at akkurat dens unger skal overleve. Man kan si det slik at det er større sjans for at en bestemt fuglemors unge overlever rovfugler hvis rovfuglene har mange andre unger å velge blant. I tillegg vil hekking i bratte fjellsider og på isolerte øyer gjøre det vanskeligere for firbente rovdyr å komme til, og ved å hekke tett sammen kan de også beskytte og varsle hverandre.
Når en sjøfugl først har begynt å hekke i en koloni, er den ganske trofast mot stedet, og vender gjerne tilbake til det samme reiret år etter år, ofte med samme make.
Samarbeid mellom foreldrene
Det fine med fuglefjell for oss fugleinteresserte er at vi kan følge lettere med på hekkingen, og det spesielle med dette fuglefjellet er at man kan gå i deler av området. Vi kunne se hvordan de jobbet med å bygge reir og hvordan de ruget på eggene sine. Toppskarvene hadde allerede lagt egg, og de ruget på eggene samtidig som de bygget og fikset på reiret. Både hunnen og hannen er med å bygge reir og de bytter på rugingen.
Samarbeid på rugingen er det også i parene hos teist, alke, lomvi, polarlomvi og krykkje, men ikke hos lundeparene, der er det kun hunnen som ruger på eggene. Hos sjøfugler er det også vanlig at begge foreldrene passer på ungene, og mens den ene passer ungen er den andre ute for å skaffe mat til seg selv og til ungen.

Uforstyrret hekking er viktig for at ungene skal overleve
Hekking er en sårbar tid der egg og unger må beskyttes av foreldrene, og det er viktig å vise varsomhet som tursist, og ikke forstyrre dem for mye. Skremmer man foreldrene slik at de forlater redet, kan egg og unger lettere bli tatt av kråker, ravn eller store måser. Det er derfor også viktig at man bare er på de områdene hvor det er lov å ferdes.
