Hva gjør egentlig fuglene hele dagen?
Skrevet av Siv Grethe Aarnes, molekylærbiolog, prosjektleder og laboratorieleder ved NIBIO Svanhovd.
Er du nysgjerrig på hva som skjer INNI en fuglekasse, lurer du hva på fuglene gjør når de ikke flyr rundt, men hva de gjør når de er hjemme i huset sitt? Lurer du på hvordan de bygger reir, hvordan eggene klekkes og hvordan ungene vokser opp til bli flyvedyktige for så å forlate kassen. Det lurer vi også på! Vi er også nysgjerrige på hvordan det går med ungene, overlever alle, klarer alle å fly, unngår de å bli tatt av ekornet? Hva skjer om fuglemamma blir tatt av en katt? Det er mye som kan skje i en fugleverden, og dette vil vi forske på! Lyst til å være med? Da må du følge bloggen vår!
Vi er en gjeng med miljøagenter og forskere fra NIBIO Svanhovd, som sammen har satt opp over 50 fuglekasser i Pasvikdalen i Sør-Varanger kommune, helt oppi nord, og ganske langt øst. Pasvikdalen ligger faktisk så langt øst at den grenser til Russland i øst og Finlnad i vest. Fuglelivet i Pasvikdalen er derfor helt spesielt, her hekker fuglearter med østlig utbredelse og som man vanligvis ikke ser lengre sør og vest i landet.

Prosjektet startet for to uker siden og da var miljøagentene på fuglekassekurs på NIBIO Svanhovd. Her lærte de mye nyttig om fugler og fuglekasser, hvor og hvordan kassene skulle henges opp, samt hvordan man best mulig kunne forske på fuglene uten å forstyrre dem altfor mye.

Etter kurset har agentene gjort jobben sin, og alle kasser er nå ute i skogen og klar for ta imot sine leieboere. Vi har hengt opp meisekasser, rødstjertkasser, spurvekasser, trostebrett, andeholker og uglekasser.

I to kasser har vi satt inn kamera, slik at vi kan følge med hva som skjer inni kassen. Vi har satt kamera i taket, og dette måtte installeres på riktig måte.

Vi er veldig spent på om noen bosetter seg i kassene våre, spesielt de med kamera!