Nasjonal strandryddedag på lørdag - bli med du også!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hold Norge rent arrangerer nasjonal strandryddedag lørdag 27.apri. Marinbiobloggen gir deg noen gode grunner til å delta.

Et økende verdensproblem

Verdens hav fylles hvert år med søppel og svært lite av dette tas ut. Søppelet hoper seg opp, på sjøbunnen, langs kysten og i områder med sterke strømsystemer (gyrer). Søppel av plast brytes svært sakte ned og kan bli værende i havet i mange ti år. Plastposer for eksempel kan ta opptil 20 år å bryte ned. Plasten vil gradvis brytes ned til mindre og mindre biter, og bli såkalt mikroplast som er svært vanskelig å hente ut igjen.

Konsekvensene av søppelet er at dyr blir skadet og drept ved at de vikler seg inn i dette og setter seg fast.  Noen dyr tar feil av søppelet i den tro at det er mat. Dette søppelet kan skade dyrets fordøyelsessytem, gi fordøyelsesproblemer og kvele dyret. Sjøfugler som henter maten sin i havoverflaten er en spesielt utsatt dyregruppe. Særlig plastmateriale er et problem, både fordi de kan inneholde miljøgifter i seg selv og er en effektiv “miljøgift-magnet” ved at plasten kan trekke til seg miljøgifter som finnes i havet.

Nasjonal strandryddedag

Hold Norge rent arrangerer nasjonal strandryddedag lørdag 27.april. Marinbiologene.no skal selvfølgelig delta, så bli med du også!

Du kan melde deg på her.

Besøk gjerne marinbiobloggen for å lese mer om marin forsøpling, og send oss gjerne bilder av din opplevelse på strandryddedagen (info@marinbiologene.no.) På facebookgruppa vår kan du se bilder fra tidligere år.

God strandryddedag!

Powered by Labrador CMS