Er det mulig å hvile seg til en Grand Tour-seier?

Simin Gerrans (Cervelo) spurtslår Ryder Hesjedal (Garmin–Slipstream) på den tiende etappen av Vuelta a España i 2009. Dagen før ble Gerrans nummer 79, over seks minutter bak vinneren. (Foto: Felix Ordonez, Reuters)

Vitenskapelig bevist: Det kan lønne seg å la feltet sykle fra deg dagen før du planlegger å gå i brudd i en Grand Tour.

Vuelta a España er godt i gang, og eksperter og forståsegpåere spekulerer i hvem som vinner sammenlagt. Det store spørsmålet er om Chris Froome kan gjenta seieren fra sommerens Tour de France.

Jacques Anquetil (1963) og Bernard Hinault (1978) er de eneste som har klart denne dobbeltseieren tidligere. Ingen har klart det etter at Vuelta-en i 1995 ble flyttet fra våren til høsten.

Der andre spekulerer, går vi selvsagt til forskningen og spør: Er det mulig å vinne to Grand Tours (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España) på rad i samme kalenderår?

Den siste som klarte det, var en sannsynligvis gjennomdopet Marco Pantani i 1998, da han vant både i Italia og i Frankrike. Alberto Contador vant både Giro d’Italia og Vuelta a España i 2008, men da sto han over Tour de France i mellomtiden.

Contador satset alt på en Giro-Tour-dobbel i år, men mislyktes. Forskningen som kan gi svar på spørsmålet vårt, konkluderer da også med at det nesten ikke er noen som gidder å prøve på denne kombinasjonen lenger. Konkurransen i Tour-en er rett og slett for hard for en syklist med over 3000 italienske kilometer i beina.

Ut fra sitt relativt begrensede kildemateriale, Vuelta a España 2009 og Tour de France 2010, finner ikke forskerne noen effekt av betydning når de vurderer strategisk hvile før Grand Tours. Strategisk hvile betyr i dette tilfellet å stå over den forutgående Grand Tour-en. Altså, ingenting i veien for at Froome vinner årets Vuelta.

Hvile på enkeltetapper

Det som egentlig er mer interessant, er forskernes analyser av de enkelte etappene. Lønner det seg å ta det med ro og spare krefter den ene dagen hvis du har seriøse planer neste dag?

Her oppdaget de noen muligheter. Men bare på middels harde fjelletapper. Og ikke i den første uka av disse treukersrittene – da er alle uthvilte og fulle av krefter uansett. Og heller ikke dersom dagen før besto av en flat og relativt enkel etappe – da er det mindre å tjene på å ta det rolig.

Med andre ord: I uke to og tre kan ryttere som den ene dagen hviler seg til en dårlig plassering, større sjanse for å være del av et vellykket bruddforsøk. Et vellykket brudd er et som kommer seg til mål uten å bli tatt igjen av hovedfeltet, og enkel hoderegning forteller at sjansen for å vinne da blir større.

I den pågående Vuelta-en betyr dette i praksis at vi må holde et øye på ryttere som tar det rolig på åttende etappe. Her finner vi kanskje bruddkamerater og eventuelle vinnere på den middels harde niendeetappen. Det samme gjelder resultatlistefyll på etappene 11, 12 og 18.

Sett gjerne en tier på at noen av disse tar seieren på de påfølgende etappene. I forskningens navn kan du droppe de som sykler for lag som fortsatt har en sammenlagtkandidat å beskytte. Og gjerne en femmer ekstra på eventuelle spanjoler – hjemmebane teller, nemlig.

Referanse:

Josep Maria Rayaa: The effect of strategic resting in professional cycling: evidence from the Tour de France and the Vuelta a España. European Sport Management Quarterly, mars 2015, doi: 10.1080/16184742.2015.1021825. Sammendrag

–––––––––––––––

Få varsel om nye blogginnlegg og annet fra sykkelforskningens verden:
Følg Middeladrende mann i lycra på Facebook og Twitter

Powered by Labrador CMS