Skal alle tråkke som proffene?

Mye morsom statistikk, men veldig stor sykkelcomputer, da! (Foto: (Skjermdump: Fra Universitetet i Oxford))
Mye morsom statistikk, men veldig stor sykkelcomputer, da! (Foto: (Skjermdump: Fra Universitetet i Oxford))

Jeg må kanskje moderere min strenge og ganske sjåvinistiske klassifisering av folk på sykkel. Min teori har vært omtrent slik: Snurrer du pedalene under 60 ganger rundt i løpet av ett minutt, så er du ikke syklist. Du bare sykler.

For vi vil jo alle være som proffene som kan tråkke over 100 omdreininger i minuttet i time etter time.

Men det er kanskje greit å jekke seg litt ned. Mindre trente kan nemlig kaste bort over halvparten av kreftene sine når de sykler med høy frekvens og lav motstand. Det viser en ny studie fra blant annet Universitetet i Oxford.

Forskerne ville finne ut om tråkkfrekvensen hadde noe å si for oksygenopptaket og satte 10 friske menn på syklene. De fikk prøve seg både med varierende motstand og på ulike tråkkfrekvenser helt fra 50 og opp til 110.

Ved hjelp av matematiske modeller fant forskerne ut hvordan høyere frekvens, eller kadens som noen liker å kalle det, påvirket hvor mye av kraften fra beina som bare går til å flytte pedalene. Kraft som altså ikke skaper fremdrift.

– På så lav intensitet som 50 watt bruker en fritidssyklist som prøver seg på proffenes 110 omdreininger i minuttet, over 60 prosent av kraften bare på å rotere beina, sier Federico Formenti i en pressemelding.

Eller oversatt til veien: Bare 40 prosent av energien bidrar til å flytte sykkelen fremover.

Med lavere tråkkfrekvens gikk andelen bortkastede krefter betydelig ned.

– Å tråkke fortere fungerer nok for Tour de France-vinnere, men neppe for resten av oss. På lav treningsintensitet vil økt frekvens stort sett føre til et mindre effektivt tråkk, sier Formenti.

Nå er nok 50 watt utenkelig lavt for mange av oss, men vi trenger i hvert fall ikke skamme oss over en tråkkfrekvens på 75–80.

Tror også denne studien kan bidra til å forklare hvorfor jeg ikke hadde mer krefter mot slutten av mitt eget private timerekordforsøk (på ergometersykkel). I tre kvarter tråkket jeg cirka 100 ganger i minuttet, og da sluttspurten skulle starte var det ikke krefter igjen, gitt.

Her kan du se Federico Fermenti fortelle om funnene. (Video: Universitetet i Oxford)

Referanse:

Formenti, Minetti og Borrani: Pedaling rate is an important determinant of human oxygen uptake during exercise on the cycle ergometer. Physiological Reports, september 2015, doi: 10.14814/phy2.12500.


Få varsel om nye blogginnlegg og annet fra sykkelforskningens verden:
Følg Middeladrende mann i lycra på Facebook og Twitter

Powered by Labrador CMS