Sykler fortere med mørk sjokolade

Mørk sjokolade kan utvide blodkarene og redusere oksygenforbruket – slik at du kan holde på lenger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Mørk sjokolade kan utvide blodkarene og redusere oksygenforbruket – slik at du kan holde på lenger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Jeg nøyer meg stort sett med en banan og kanskje noen nøtter på baklomma. Noen ganger blir det en kanelbolle eller en vaffel på et velegnet kaffested.

Men det er mulig jeg må vurdere sjokolade. Av den mørke typen vel å merke. Forskere ved Kingston University i London har nemlig testet om sjokoladespising påvirker prestasjonen på sykkelen.

Ni mellomtrente menn (sånne som meg, altså) deltok i eksperimentet. De ble først testet grundig: maksimalt oksygenopptak, 20 minutter moderat slitsom tråkking og til slutt to minutter temposykling. 

Deretter ble noen satt på en to ukers diett som inkluderte 40 gram mørk sjokolade hver dag, andre på tilsvarende dose med hvit sjokolade, før de ble testet på nytt. Så byttet de sjokolademeny i 14 dager før siste test i sportslaboratoriet.

Solid økning

I gjennomsnitt syklet deltakerne 1367 meter på de to tempominuttene på den første – og sjokoladefrie – testen. To uker på mørk sjokolade ga en gjennomsnittsavstand på 1606 meter. Hvit sjokolade førte ikke til noen bedring av betydning, 1419 meter.

– Det ser ut til at man kan trene effektivt lenger med mørk sjokolade, sier Rishikesh Kankesh Patel i en pressemelding fra Kinston-universitetet.

En økning på 250 meter (17 prosent) er ikke småtteri. Patel og kollegaene tror forbedringene skyldes noen av de samme effektene som rødbetjuice, som det for tiden er reneste halleluja-stemningen rundt.

Effekten kan skyldes et stoff som kalles epicatechin – som blant annet finnes kakaobønnen. Dette stoffet kan øke kroppens produksjon av nitrogenmonoksid. Dette utvider blodkarene og reduserer oksygenforbruket – slik at utøverne kan holde på lenger.

Epicatechin finnes også i vin, i noen frukter og grønnsaker, samt altså i mørk sjokolade.

Bedre enn rødbeter

– Nå er det mange utøvere som drikker rødbetjuice for å oppnå denne gevinsten, men som klager på smaken, sier Patels veileder James Brouner. 

– Kanskje kan mørk sjokolade ha en lignende effekt, men med den ekstra fordelen av å smake godt også.

Mulig Brouner har glemt at mange kaller mørk sjokolade for «vond sjokolade» – det er jo sjelden at noe som er godt, også er sunt – men de fleste vil nok foretrekke dette framfor rødbetjuice.

Pavel vet hvor han vil forske videre:

– Vi ønsker å finne ut om forbedringen også virker på kort sikt – du spiser en plate, og så virker den samme dag – eller om det tar litt lengre tid, som er det denne forskningen viser, sier han.

Planen min er i hvert fall klar: To uker på mørk sjokolade før neste klatretur opp til Tryvann. Men hvorfor nøye seg med 40 gram om dagen?

Referanse:

Patel, Brouner og Spendiff: Dark chocolate supplementation reduces the oxygen cost of moderate intensity cycling. Journal of the International Society of Sports Nutrition, desember 2015, doi: 10.1186/s12970-015-0106-7.


Få varsel om nye blogginnlegg og annet fra sykkelforskningens verden: Følg Middeladrende mann i lycra på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS