Uten lycra (dessverre) blant idrettsforskere

Først en tur på en Monark. Dessverre uten sykkelshorts, men med konferanse-id rundt halsen. T-skjorte til ære for Alfredo Binda.
Først en tur på en Monark. Dessverre uten sykkelshorts, men med konferanse-id rundt halsen. T-skjorte til ære for Alfredo Binda.

Ja, jeg vet at bildene er litt kleine denne gangen, men alternativet var en serie med kjedelige konferansebilder. Derfor poseringen i utstillingshallen.

Etter to dager på konferansen til European College of Sport Science (ECSS) i Malmö med idrettsforskere innen alle tenkelige disipliner, må jeg innrømme at respekten for denne yrkesgruppen har gjort et stort sprang opp. For dette er slitsomt.

Det går slag i slag med nye inntrykk. Det er lange plenumsforedrag. Det er serier av timinutters presentasjoner med sylskarpe spørsmål fra høflige, men strenge kollegaer. Og ikke minst de maskingeværaktige tominutters innleggene nederst på rangstigen. Der tre powerpoint-slider skal få fram essensen i opptil flere års forskning, og der det er satt av like mye tid til kritiske spørsmål etterpå.

Ikke rart man blir sliten. Tenk da på en stakkars forskningsblogger og -journalist som sitter der som et ukritisk spørsmålstegn nesten uavhengig av tema. Men jeg skal ikke klage. Også i dag har det vært nok av sykkelforskning å ta med seg hjem. På grunn av delvis mental punktering presenterer jeg i dag teorien slik forskerne la den fram, altså på engelsk og med veldig mange rare ord. Hva jeg tror dette betyr i praksis formidles på menneskespråk.

Så en tur på en Cyclus 2. Svetten begynner å piple. T-skjorte til ære for Gino Bartali.
Så en tur på en Cyclus 2. Svetten begynner å piple. T-skjorte til ære for Gino Bartali.

Bedre på sykkel med styrketrening

Et av de beste bidragene i dag kom fra Olav Vikmoen ved Høgskolen i Lillehammer. Studien, der 19 veltrente kvinnelige syklister ble utsatt for hard styrketrening av underkroppen, ga følgende konklusjon:

«Improved cycling performance after strength training seems to be because of both an improved fractional utilization of VO2max and because of improved cycling economy. Increased muscle CSA seems to be an important factor behind these improvements.»

Praksis: Styrketrening har en klar positiv på prestasjonen og utholdenheten til syklister. Hvordan denne informasjonen skal brukes, avhenger av hvor mye du trener, sa Vikmoen. Trener du én gang i uka og vurderer å gå opp til to, bør du kanskje heller ta en ekstra utholdenhetsøkt. Men hvis du sykler langt eller kort flere ganger i uka, mener han at du absolutt bør vurdere om de skal legge inn et par halvtimer med styrketrening i uka.

Blir bedre hvis du tåler smerte

Lex Mauger fra Universitetet i Kent i Storbritannia kom med en gledelig nyhet til masochister:

«Participants who were willing to engage in greater amounts of pain during exercise produced faster completion times during a 16.1km cycle time trial. No relationship between the assessed traditional measures of experimental pain and TT performance – their relevance to exercise-induced pain should be treated with caution.»

Praksis: Smerteterskelen din kan si noe om hvor godt du presterer når det begynner å verke i beina. Og det går sikkert an å heve grensen for hva du synes er vondt ved å, ja, presse deg videre selv om det smerter i musklene. Ofte. Si som Jens Voigt: «Shut up legs!»

Til slutt en tur på en Lode. T-skjorte til ære for Fausto Coppi (før han gikk over til Bianchi).
Til slutt en tur på en Lode. T-skjorte til ære for Fausto Coppi (før han gikk over til Bianchi).

Pengepremier forstyrrer

Fra Universitetet i Saarland i Tyskland kunne Sabrina Skorski fortelle litt av hvert om effekten av pengepremier til veltrente syklister:

«Monetary reward does not alter overall performance in well-trained cyclists during short and long distance time trials. Cyclists pace more conservatilvely when competing for money. Thinking about the desired outcome may distract from the actual task.»

Praksis: Jeg ser ikke helt på meg selv som veltrent. Hvis jeg var det, ville jeg blitt mye mer motivert av å slå for eksempel en treningskamerat eller en kjendis (de er jo alltid med). Ingen grunn til å vedde penger med kameraten, det vil bare forstyrre deg. På den annen side så vil det jo forstyrre ham også, så da går det vel opp i opp.

Labtest kan spå resultater

Vi trenger kanskje ikke gjennomføre konkurranser lenger etter avsløringene til Louise Engelbrecht fra Universitetet i Stellenbosch i Sør-Afrika. 25 av deltagerne i det åtte dager lange terrengsykkelrittet Absa Cape Epic var en tur innom laboratoriet hennes i ukene før rittet. Resultatene der sammenlignet hun med plasseringen i rittet og hvor lang tid de brukte:

«The main finding of this study was that the laboratory variables were better at predicting total race time than general classification during a multi-stage MTB race. Similarly to road cycling, absolute and relative power output is important components of MTB performance and can be used as performance predictors for multi-stage MTB events.»

Praksis: Dette var veltrente syklister, men langt fra eliten. Derfor antar jeg at de fleste er opptatt av mye annet enn endelig plassering. Så: Ikke la dårlige labresultater hindre deg i å delta.

Cyclus 2 kan selvfølgelig også brukes med Looks Mondrian-ramme.
Cyclus 2 kan selvfølgelig også brukes med Looks Mondrian-ramme.

Lett blanding

Treningstips: Sprintintervaller ser ut til å være en treningsform som er på frammarsj. 30 sekunder full spiker, fulgt av fire–fem rolige minutter. Med gjentagelser, selvfølgelig. (Stefan De Smet fra Det katolske universitetet i Leuven, Belgia)

Hvor skal du teste deg: Resultatene blir forskjellig avhengig av om du gjør testen i et laboratorium eller på bane. (Amândio Santos fra Universitetet i Coimbra, Portugal)

Nedtur etter åtte dager: Prestasjonene blir svakere, makspulsen går ned, og humøret blir dårligere etter et åttedagers ritt (Tour for Life i Belgia) for veltrente syklister. (Ten Haaf Twan fra Det frie universitetet i Amsterdam, Nederland)

Sladder: Tyske Sylvia Schenk fra Transparency International har tidligere jobbet i Det tyske sykkelforbundet og hatt verv høyt oppe i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Det var ikke særlig fordelaktig det hun fortalte om tidligere UCI-president Hein Verbruggen. En konkurrent til Sepp Blatter i dårlig, korrupt og udemokratisk ledelse.

 

Powered by Labrador CMS