Kjønnsdimorf snylteflue

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Karsten Sund

Arten Phasia hemiptera tilhører familien Snyltefluer (Tachinidae) og har et utseende som gjør at den lett blir lagt merke til, også av andre enn dedikerte fluesamlere. (Foto: Karsten Sund/Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo)

Arten Phasia hemiptera tilhører familien Snyltefluer (Tachinidae) og har et utseende som gjør at den lett blir lagt merke til, også av andre enn dedikerte fluesamlere.

Til forskjell fra de fleste andre snyltefluer, er det stor forskjell på utseende til hann og hunn (kjønnsdimorfi). Hunnen har normale, klare vinger og forveksles lett med andre fluer. Hannen derimot er lett kjennelig på sine mørkfargede og usedvanlig brede, nesten trekantede vinger.

Til forskjell fra de fleste andre snyltefluer, er det stor forskjell på utseende til hann og hunn (kjønnsdimorfi). Hannen derimot er lett kjennelig på sine mørkfargede og usedvanlig brede, nesten trekantede vinger. (Foto: Karsten Sund/Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo)

I Norge forekommer også en annen nærstående art, Phasina aurulans som kan ligne P. hemiptera, men mangler blant annet den tydelige oransje behåringen på siden av brystet.

Phasia hemiptera snylter på ulike arter av teger (Hemiptera), og opptrer med to generasjoner i året. På våren parasitterer den særlig rødfottege (Pentatoma rufipes), mens den på høsten parasitterer grønnbreitege (Palomena prasina). Disse tegene er begge vanlige og vidt utbredt i Norge.

Snyltefluen Phasia hemiptera trives i varme områder, og det første norske funnet ble gjort ved Larvik i Vestfold i 2006. Siden har den blitt funnet flere steder omkring Oslofjorden. Dette kan tyde på at arten er i ferd med å spre seg nordover som følge av et varmere klima.
En slik antakelse er i overensstemmelse med funn også fra Danmark og Sverige.

(Tekst: Førsteamanuensis Geir Søli, Seksjon for forskning og samlinger, Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo)
 

Powered by Labrador CMS