Knekkesjuke er granas juletrepynt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Paal Krokene, Skog og landskap

"Knekkesjuke" på gran. (Foto: John Y. Larsson / Norsk institutt for skog og landskap)

“Knekkesjuke” er navnet på de ananasformede gallene som dannes på gran, og som i mange tilfeller er forårsaket av en gul grangallelus, som er en bartrelus.

(Foto: Lars Sandved Dalen, Skog og landskap)

Bartrelus er en familie av svært små, pæreformete plantesugere som kun forekommer på bartrær. De fleste artene har i løpet av sitt livsløp vertsskifte mellom to ulike bartrær.

De danner kongle- eller ananasformete galler på primærverten, som alltid er gran, og lever i et hvitt, bomullsaktig spinn på sekundærverten.

(Foto: Lars Sandved Dalen, Skog og landskap)

Bartrelusene er ikke alvorlige skadegjørere i vanlig produksjonsskog, men i juletre- og pyntegrøntplantninger kan angrep føre til betydelige økonomiske tap. Prydtrær i hager og parker er også ofte utsatt for luseangrep.

Utbredelsen til grønn grangallelus (Adelges viridis) er dårlig kjent, og vi har bare et par dokumenterte funn i Norge. Arten har en fullstendig livssyklus med vertsveksling mellom gran (primærvert) og lerk (sekundærvert).

(Foto: Lars Sandved Dalen, Skog og landskap)

Gul grangallelus er den vanligste bartrelusen i Norge. Den har en ufullstendig livssyklus uten vertsskifte og lever kun på gran der den lager galler.

Vi har syv arter i Norge, hvorav flere spiller en rolle som skadedyr.

Nærbilde av galle på grantrær. (Foto: Lars Sandved Dalen, Skog og landskap)

Powered by Labrador CMS