Festivalforskerfotograf

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I helga har jeg vært på festival – Steinkjerfestivalen.

Turboneger, Bellmann, Paal Flaata, Chris Lee, MadCon, The Australian Pink Floyd Show, CC Cowboys, Karpe Diem, Black Debbath, No Dawn, Megaherz, Satyricon og Kaizer’s Orchestra var der også.

Jeg var festivalforskerfotograf. Utstyrt med armbånd, merker og klær som gjorde at jeg passerte de fleste hindringer, fløyt jeg fritt i festivalområdet på jakt etter gyldne øyeblikk. Flere har misunt meg jobben.

Vi var en gruppe forskere som svermet rundt på festivalen. Mulig vi ser veldig avslappet ut. Men faktisk er vi både godt forberedt og meget bevisst på hva vi ser etter. For oss er dette feltarbeid, som en del av et større prosjekt om opplevelsesnæring. På forhånd har vi gjort grundige forberedelser, og underveis har vi møter.

Utstyrt med falkeblikk, radarhørsel og en lettbevegelig pekefinger på utløserknappet har jeg i tre døgn utøvd deltagende observasjoner. Feltarbeid med fotografiapparat er ok det. Og i dagene derpå, har jeg sortert tusenvis av bilder.

Det er som å tråkke vindruer å gjøre feltarbeid på festivaler. Man står midt oppi noe. Det blir nesten for mye av det gode. Klarer jeg å få med meg det vesentlige? På samme måte som man ofrer druene for god vin, så blir det lite fest, men forhåpentlig vis mye kunnskap ut av festivalliivet.

Jeg var på Steinkjerfestivalen i fjor også – med kamera. Mye av det vi registrerte da, har vi meldte tilbake til arrangøren i løpet av vinteren. Og mange av de tingene vi påpekte er blitt endret og utbedret. Vi liker gjerne å tro at det er vår forskning som har skapt forbedringene. Men selvsagt er det mange andre også som ser og tenker. Og definitivt noen andre som gjør: iverksetter forbedringene.

Men det er ganske tilfredsstillende å jakte på «de store kunnskapsbitene» og samtidig kunne være til nytte for den lokale arrangøren også. Vi har tatt mål av oss å gi tilbakemelding til alle festivalene vi besøker, som takk for låne for feltet. Kan vi både være praktisk nyttig på kort sikt for den lokal arrangør og samtidig gjøre de «store» teoretiske gjennombruddene når det gjelder opplevelsesnæring, gjør vi dobbel nytte for oss.

Festivalsesongen og sommerjobbene i gang. Vi har flere festivaler foran oss. For mitt vedkommende lader jeg batteriet (til kameraet) og gjør klar for olsok på Stiklestad og Spelet om Heilag Olav!

Powered by Labrador CMS