Frivillig forskning på Stiklestad

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kveld var jeg på Stiklestad og hørte Marvin Wiseth snakke om betydningen av de frivillige som ressurs i arrangement og festivaler. Han er flink med ord den tidligere trondheimsordføreren – en riktig arti’kaill.

Temaet var «det gode vertskap» og foredraget var et ledd i å motivere oss frivillige til å gjøre en ubetalelig innsats midt i sommerferien.

En interessant og utfordrende dobbelrolle dette å forske på opplevelsesnæring, festivaler og frivillighet  – og selv være frivillig. Metodisk utfordrende. Det blir et snev av etnografisk tilnærming til fenomenet og forskningen.

På Stiklestad er det konkurranse om å få delta som frivillig. Det er venteliste for å få være plassanviser. Folk tør nesten ikke å være borte et år i frykt for å bli vraket neste år. Det er et større problem med forgubbing i arbeidsnemndene, enn for få armer og bein.

Det var en masse skryt til alle, som siden 1954, har bidratt til at Spelet om Heilag Olav er best i Norge – og har fått tilnavnet alle historiske uteskuespills mor. Denne nesten mytiske posisjonen er godt hjulpet av Spelet om Heilag Olav er Norges eldste i sin sjanger og at arrangementet er knyttet til et sterkt religiøst og historisk belastet sted i kongeriket Norge: Stiklestad.

Spelet om Heilag Olav har gjort det nynorske ordet «spel» til et nesten stuerent begrep i bokmålkretser også. Ikke dårlig bare det.

Han var troverdig den godeste Wiseth. Som mangeårig styreleder for Stiklestad nasjonale kultursenter så kunne han sin historie og sine historier.

Faglig sett var det kanskje ikke så mye nytt. Men like fullt, noe av det mest underholdende jeg har hørt av edutainment på lenge.

  • Vert er noe man er. Sørvis er noe man gir.
  • Stolthet er den ballasten som gjør folk til gode verter.
  • Det viktigste som vert er å løs problemene før de oppstår - ta ansvar og handle.

Jo da, mange gode og velvalgte ord på veien, for et lydhørt frivillighetskorps som i over femti år har gjennomført profesjonelle dugnader.

Måtte vi klare å forstå dette vi som forsker også. Vi var to fra forskerteamet som arbeider med opplevelsesnæringer, festivaler og frivillighet i salen. Men vi var nok der først og fremst som frivillige. Kanskje blir vi dårlige både som frivillige og forskere av å blande rollene? Kanskje blir vi litt betraktende som verter, og for involvert som forskere? Samtidig krever det nærhet for å forstå og forklare en slik seriefrivillighet.

Men gammeltrondheimsordføreren var usikker på om Sven Nordin – årets konge i Spelet om Heilag Olav – fyller rollen. Wiseth minnet om at Olav Haraldsson også ble kalt Olav digre, og Marvin la ikke skjul på at han i så måte var et naturtalent …

Powered by Labrador CMS