Sjursmessdagen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Sjursmessdagen vet selvsagt alle godt voksne trøndere hva er for noe. Men spør du ungdomen blir de svar skyldig», ble jeg fortalt da Jakob folkekulturentusiast kåserte på julemøte i det lokale historielaget nylig.

Der satt jeg og visste ikke hva sjursmessdagen var for noe. Jeg hadde hørt ordet. Far brukte det innimellom. Men jeg må innrømme at jeg visste ikke betydningen.

Egentlig er jeg å kategorisere som godt voksen, i alle fall i følge dattera mi. Altså blant dem som selvsagt burde visst hva begrepet sjursmessdagen betyr. Kjente meg ganske dum – eller ung – da.

Det gjør det egentlig ikke bedre om jeg klassifiserer meg som ung. Jeg var fortsatt like uvitende om hva sjursmessdagen er for noe. Og ikke vet jeg hva som er best eller verst av en ung eller gammel (godt voksen) som ikke vet hva sjursmessdagen er for noe …

Jakob kåsør skjønte nok at jeg var der. For han fortalte i en bisetning at sjursmessdagen var det samme som lille julaften, altså den 23. desember.

Et snedig ord sjursmessdagen. Det brukes, eller bruktes, bare i Trøndelag og Nordland – og Jämtland og Härjedalen. Egentlig er det ingen som helt vet opphavet til ordet og hvem denne Sjur var i følge Norsk historisk leksikon.

Sjur er en form av Sigurd og enkelte mener, i følge Trønderordboka, at opphavet er bisp Sigurd som kom til Norge sammen med Olav den hellige, og er regnet som den første bispen i Trøndelag.

Svenske folklorister mener blant annet at navnet kan kommer fra Sigurd Fafnesbane – drakedøderen – som var en helt i sagaene. Han ble godtatt av som en hellig gestalt. Den samme Sigurd Fafnesbane er visstnok også opphavet til begrepet Gammel-Sjur som et alternativt navn på djevelen.

Nå har ikke jeg foretatt noe dypdykk i litteraturen for å finne ut mer om sjursmessdagen, bare gjort noe kjappe oppslag i tilfeldige kilder jeg fant i bokhylle mi. Men det er spennende dette at vi ikke vet. Burde ikke dette vært en utfordring for forskerne på kulturhistorie og folkloristikk. Utfordringen er herved gjort. Og har dere svaret så gleder jeg meg til å høre det.

Ser dagen også kalles torlaksmesse eller tollesmesse etter biskop i Skålholt på Island Thorlakr helgi Thoralsson som vart gjort til helgen av Alltinget i 1198.

Uansett navn – Sjursmesse, Tollesmesse eller lille julaften: God jul!

Powered by Labrador CMS