Snåsamannen og X-faktor

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

PÅ UTSTILLING: Snåsamannen Joralf Gjerstad og fylkesmann Inge Ryan på åpning av mimreutstilling på Snåsa Hotell.

Nylig hilste jeg på Joralf Gjerstad, alias Snåsamannen – eller Snåsakaill’n som vi sier lokalt.  Synes ikke han hadde spesielt varme hender, jeg. Men han hadde et godt håndtrykk. Han er vant til å møte mye folk, den karen.

Noen lang samtale ble det ikke. Han «så» vel jeg var forsker, og da er det jo en yrkesskade å være skeptisk.

Anledningen for «vår omgang» var åpningen av en mimreutstilling på Snåsa Hotell om Sirkus Snåsamannen  som skjedde i fjor på denne tida, da helbrederen Joralf Gjerstad la opp. Mange ville ha litt mer før han stengte, og det strømmet på med besøkende fra fjern og nær. Snåsamannen sto på riksmediekartet i dagevis.

Debatten gikk, og går fortsatt, høyt blant mange om man skal tro om hans helbredelser. Er dette en placeboeffekt, hawthorneeffekt  eller noe annet mystisk.

Placeboeffekten er undervurdert. Feilaktig blir den av og til kalt en narreeffekt. Men det er en reell effekt. Den kan komme raskt, og er gjerne kortvarig. Vi kunne trengt å vite mer om placeboeffekten og hvordan den kan brukes konstruktivt, for eksempel i behandling av syke mennesker. Kanskje er det noe Gjerstad kunne lære bort når det gjelder å utløse en slik effekt.

X-FAKTOR: Joralf Gjerstad og Chand Torvik er gode kompiser.

Gjerstad har ikke vært interessert i å samarbeide med forskere. Slikt stimulerer skepsisen. Kanskje er menigmanns oppfatning av forskningen at den skal avsløre Snåsamannen. Faglig har og bør fokuset vært å forstå hva det er som skjer.

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) har fått økt sin empiri som en følge av Snåsamannens offentlighet. På den måte har han bidratt til forskning – indirekte.

Professor Jostein Holmen ved Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag menter at helsevesenet kan lære noe av måten Joralf Gjerstad kommuniserer med folk på. Han tar folk på alvor og har stor empati. Samtidig er han ærlig og rett fram, og har en sterk personlighet og autoritet slik at folk tror på det han sier.

Innen alternativbransjen er det mye rart. Her trengs opprydding og forskning. Joralf Gjerstad har framstått som en idealist og skal ikke kritiseres. Han tar ikke penger for arbeidet (bare gaver etter fortjeneste) og er en likandes kar med legitimitet og personlig integritet.

Forrig uke deltok Joralf Gjerstad i avdukingen av en mimreutstilling om viraken som oppsto da han abdiserte i januar 2009. Kanskje er dette noe av mereffekten for Snåsa som publisiteten har skapt. Noen har regnet ut profileringsverdien for Snåsa kommune til skyhøge beløp. Det gjenstår å innkassere den til klingende mynt.

Snåsa Hotell, som i alle år har vært venteværelser for folk som banket på døra til Snåsamannen, stiller ut en del av presseoppslagene i forbindelse med viraken i januar 2009. Ikke for å gjøre butikk på det, men i respekt for Joralf Gjerstad, sier hotelldirektøren. Og for å underbygge fortellingen. Gjestene spør om det som skjedde i januar 2009.

Et femtitalls personer var innbudt til åpningen. Her var mange høvdinger: fylkesmannen, ordfører, kommunelegen, tidligere fylkesordførere, redaktører og forskere. Og et nyslått popikon: Chand Torvik fra X-faktor. På mange måter litt surrealistisk det hele.

Men man møter når Snåsakaill’n inviterer. Kanskje kan man lære noe.

Powered by Labrador CMS