Stil og logikk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig var jeg på bruktboksalg – som hjelpesmann. Jeg hadde lovet meg selv at jeg ikke skulle kjøpe ei eneste bok.

Det var flere tusen bøker som ble tilbudt. I Steinkjer flytter folk fra hus til leiligheter, og hylleplassen reduseres. Det gir åpninger for at bøker må saneres, og det lokale historielaget tar i mot overskuddsbøker og arrangerer bruktboksalg hver høst.

For to år siden kom jeg over min første litterære opplevelse: Bergtatt i Risehola. Et minnerikt gjensyn.

I år holdt jeg meg skikkelig hard. Hjemmet mitt er overfylt av bøker og det er rett og slett ikke plass til flere. Men to unntak ble det: Ei gammelnorsk ordbok av steinkjerlæreren som innførte nynorsk ved Universitetet i Oslo.  Og ei bok om stilskriving og logikk frå 1960-tallet.

Stilboka dukket opp da vi holdt på å rydde, og ble med heim usett. I går kveld leste jeg den. Hvilket funn! Forfatteren Knut Svortdal har gjort forsøk med, og undersøkt, hvordan elementær logikk kan brukes når man skal skrive stil – på gymnaset.

Boka behandler tolkning av oppgaven, disponering av teksten, gjennomgang av ti ulike typer oppgaver og hva som er holdbare forklaringer. Her omhandles både deduktive og induktive slutninger, generalisering og hypoteser – til og med 100-årsjubileumet for Darwins bok om artenes opprinnelse (1959) er nevnt.

På siste sida er det en slags reservasjon, om at det ikke er meningen at en stil skal være en vitenskapelig avhandling. Men forfatteren understreker samtidig at stilskriving skal heller ikke være basert på løse gjetninger.

To ting ble jeg imponert over. For det første forventningene om sjangerbevissthet og skriveferdigheter på gymnaset på 1960-tallet. Det andre er bokas ryddige framstilling av det å skrive analytisk.

Innimellom driver jeg skriveverksted for studenter og andre, hvor vi trener på både eksamensoppgavesjangere, kronikker, artikler og studieoppgaver. Fagskriving er logisk, og dreier seg om drøfting, nesten uansett sjanger. Og mange synes det er vanskelig.  Tror sannelig jeg skal ta i bruk noe av dette på det neste kurset jeg skal ha om fagskriving.

PS: Av faglig nysgjerrighet gjorde jeg et internettsøk på forfatteren Knut Svortdal. Ikke så mange tilslag. Foruten å dukke opp på skattelistene er han sitert i en internasjonalt publisert artikkel om Research on Writing in Norway.
 

Powered by Labrador CMS