Trippel heliks

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trodde du også at trippel heliks var et C-moment fra turn, eller et halsbrekkende krumspring på snøbrett? Kanskje du fikk assosiasjoner til kjemi- eller matematikktimene på skolen?

Som forskningsformidler møter jeg mange spennende ord og begreper, som gjerne har karakter av stammespråk. Det interessante er at når man begynner å spørre hva de betyr, og hva som er opphavet, bli det ofte flakkende blikk.

Trippel heliks (Triple Helix) er et sånt begrep. Det brukes i ulike sammenhenger ser jeg etter å ha googlet det.

Innen næringsutvikling, hvor jeg har møter begrepet, brukes trippel heliks om en måte å organisere arbeidet på som understreker «aktørdynamikken i et innovasjonssystem». Metaforen illustrerer at kunnskap, handling og finansiering interagerer – påvirker hverandre - og er avhengig av hverandre for å skape innovasjoner.

Opphavet til metaforen er nok relatert til en heliks – som etymologisk betyr en spiral – og som i matematikken defineres som en skruelinje eller kurve i rommet som ligger på en sylinder eller på en kjegle. At det er tre spiraler – trippel – i lag, symboliserr at det er flere som skrur seg rundt. I næringsutviklingssammenheng er disse tre: forskere, bedrifter og myndighetene.

Så vidt jeg forstår står trippel heliks for en næringsutviklingsmodell hvor utvikling skapes gjennom samarbeid mellom tre viktige samfunnssektorer: næringsliv, myndigheter og utdannings- og forskningssektoren.

Egentlig er rekkefølgen slik at forskning står først. Trippel heliks har også inspirasjoner fra den internasjonale studentbevegelsen The Triple Helix – a global forum for science in society – med ambisjon om å inspirere til entreprenørskap og innovasjon gjennom bruk av forskningsbasert kunnskap.

Trippel heliks er vel da et uttrykk for en tenking hvor forskning er viktig i næringsutvikling og innovasjon, og at verden er slik sammenskrudd at forskerne har kunnskapen, næringslivet handlekrafta og myndighetene pengene.

Forskningsrådets program Virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI)  er tuftet på flere av disse prinsippene. VRI er Forskningsrådets særskilte satsing på forskning og innovasjon i norske regioner skal og skal bidra til økt innovasjon og verdiskaping i regionalt næringsliv.

Kanskje er trippel heliks et C-moment likevel – som gir god uttelling når det lykkes.

Powered by Labrador CMS