Vårherre gruer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka kom en forskerkollega og nappet meg i ermet og inviterte meg på seminar. Tittelen på seminaret var «Blir Vårherre alene nå?». Undertittelen var underlig nok «Norsk landbrukspolitikk i perspektiv.»

Jeg tok med meg skrivesaker og fotografiapparat og ble med. Lykkelig uvitende entret jeg auditoriet. Der var det stapp fullt. Bortimot 250 personer holdt på å benke seg. På de fremste rekkene var det en masse håndhilsing og jovial prat.

Ved nærmere øyesyn var det meste av nordtrønderske notabiliteter i salen: Fylkesmannen med følge, en bråte ordførere, mange fra fylkeskommunen, tidligere statssekretærer og stortingsrepresentanter, mange amanuenser – ja kort sagt det meste som kunne krype og gå av prominens. Til og med 90-årige Knut Aas, tidligere fylkesordfører og fylkeslandbrukssjef, satt i salen.

På talerstolen sto departementsråd Per Harald Grue – og skulle snakke om Vårherre? Skrifta på veggen var klar. Under logoen til Det kongelige landbruks- og matdepartement sto spørsmålet: Blir Vårherre alene må?

FRITTALENDE: Departementsråd Per Harald Grue tilkjennega spennende meninger om norsk landbrukspolitikk i Steinkjer nylig. (Foto: Morten Stene)


 

Fylkeslandbruksdirektør Kirsten Indgjerd Værdal kom til unnsetning i sin introduksjon.
- For alle unge, og eventuelt andre uvitende, trenger kanskje tittelen en forklaring, sa hun.

Det gikk en lett humring gjennom salen. Her var det klart forskjell på insiderne og oss andre.

Dagens foredragsholder, Per Harald Grue, er ingen hvem som helst. Han rangeres som norsk landbruks mest innflytelsesrike byråkrat. Grue har blant annet ledet landbruksoppgjøret i 29 år og arbeidet i Landbruksdepartement siden 1972.

Tittelen på foredraget stammer fra en uttalelse fra tidligere prisdirektør Egil Bakke: Det norske jordbruksavtalesystemet er så komplisert at det bare er Vårherre og Per Harald Grue som forstår det. 1. februar fratrer Grue som departementsråd – derfor var spørsmålet betimelig.

Det var en spissformulert og frittalende departementsråd som tilkjennega spennende meninger om norsk landbrukspolitikk.

PER HARALD GRUE: 1. februar fratrer Grue som departementsråd. (Foto: Morten Stene)

- Norsk landbruk er en suksesshistorie. Det er bare Trygve Hegnar som ikke har forstått det, var Grues åpningsreplikk.

- Og det er bare innen landbrukssektoren at det er et problem.

Det haglet med gullkorn og skarpsindige analyser om inntekter og kostnader, investeringer og konkurransekraft, WTO og andre utfordringer.
- Forskning er viktig for landbruket, men …, sa Grue, og kikket litt ekstra på oss forskerne i salen.
- Forsk for samfunnet, ikke for forskningen i seg selv.

Ikke visste jeg at

  • Pizzakjøtt (og andre bearbeidede produkter) er viktig for norsk landbruk
  • Bil, bolig og biff er klimaverstingene
  •  Innen 2030 er vi en million flere nordmenn som trenger 20 prosent mer mat.

Siste lysarket  hadde overskrifta «Blir Vårherre alene nå?» - og det ble litt uro i salen. Det var nok dette Vårherre gruet seg til. Svaret ble hengende i lufta. Men departementsrådens siste finte var at:
- Tidligere landslagstrener i pensjonistenes rekker kan tenkes å bistå.

Var dette et historisk øyeblikk? Professor Reidar Almås mente Nord-Trøndelag burde flagget denne dagen. At embetsmannen Grue la sitt avskjedsforedrag til Steinkjer var en gest til nordtrøndersk landbruk.

Powered by Labrador CMS