Å kommunisere vitenskap til et bredt publikum
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er vanskelig å kommunisere vitenskapelig stoff til et bredt publikum – spesielt i dagens kjappe samfunn. Dette resulterer i en stor avstand mellom hva vitenskapsfolk har av kunnskap, og hva folk flest tror er vitenskapelig belagt.
Evolusjonsteorien er ett eksempel: den er forankret i solid vitenskapelig arbeid og dermed universelt akseptert i fagmiljøene. Ikke desto mindre er det mange som tror at evolusjonsteorien bare er en løs, ennå ubekreftet idé som kan motbevises med enkle argumenter. De såkalte ”alternative behandlere” er et annet eksempel: på tross av stadig manglende dokumenterte effekter, slipper de ikke opp for pasienter.
Det er all grunn til å tro at den måten vitenskapsfolk vanligvis kommuniserer på kunne fungert bedre i vårt moderne samfunn. Vitenskapsfolk bør derfor se seg om etter andre kommunikasjonsformer – i tillegg til populærvitenskapelige artikler og bøker.
I dag er internett et langt viktigere medium enn hva aviser, bøker, TV og radio er. Det er da også mye god kunnskapsformidling som finner sted på blogger og podcaster. Disse internettbaserte mediene er viktige supplement til de mer tradisjonelle mediene (som verden over opplever at vitenskapsredaksjonene skjæres ned).
Nå ser vi i blant at vitenskap formidles ved at (1) media skriver (kort) om en historie, (2) bloggerne kommer med sine synspunkter, og (3) media følger opp med en ny versjon av de opprinnelige hendelsene.
De profesjonelle redaksjonene er nødvendige og bør styrkes, men med et samspill mellom dem og de nye, mer uformelle formidlingskanalene kan vi oppnå et gjennomslag for kunnskapsformidlingen som de tradisjonelle mediene ikke har klart å få til på egenhånd.
En forsker som til det fulle har tatt disse nye mediene i bruk er vitenskapsbloggeren PZ Myers (fra University of Minnesota i USA) – internasjonalt er han å betrakte som et fenomen. Han formidler vitenskap på en helt annen måte enn forskere flest gjør (i alle fall enn så lenge). Han er frisk i språket, men er faglig presis når det er nødvendig. Med god kompetanse innen sitt eget fag, biologi, og et gjennomtenkt forhold til vitenskap generelt, er Myers gjennom sin blogg blitt en av de store innen vitenskapsformidling – på høyde med Richard Dawkins.
I dag kan du høre ham på Litteraturhuset i Oslo.