Kavlipris uka: en feiring av den framragende forskningen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag, mandag 06.09.10, starter Kavli-pris uka. Prisene deles ut i Oslo Konserthus tirsdag 07.09.10 kl 1400 av HM Kong Harald. Utdelingsseremonien er gratis og ledes av Åse Kleveland og Alan Alda: dette blir en feiring av ”Excellence in Science” – mottoet for det 350-årige Royal Society i London. Alle er hjertelig velkomne til det arrangementet – meld deg på gjennom lenken kavliprize.no/rsvp. Det hele er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps -Akademi, Kavli Foundation og Den norske regjering. Midlene for prisene og arrangementet kommer fra Kavli Foundation og Den norske regjering. Det Norske Videnskaps-Akademi står for utvelgelsen av prisvinneren og gjennomføringen av alle arrangementene knyttet til Kavli-prisen.

Kavli-prisen deles ut innen tre fagområder – astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap, alle svært avanserte fagområder som spenner fra det store kosmos til det aller minste via studiet av den hjernen (nevrovitenskapen) som hjelper oss å forholde oss til både astrofysikk og nanovitenskap og mye annet rundt oss. Det er en komité for hvert av områdene astrofysikk, nanovitenskap og neurovitenskap; disse er oppnevnt av styret i Det Norske Videnskaps-Akademi etter forslag fra tunge vitenskapelige institusjoner: Det kinesiske og det franske vitenskapsakademiet, det tyske Max Planck vitenskapsselskapet, National Academy of Sciences (US), og The Royal Society (UK). Som preses i Akademiet har jeg ikke noe med disse utvelgelsene å gjøre – ei heller skal jeg ha det. Jeg og de øvrige styremedlemmene i Akademiet får forslagene som er utarbeidet av de tre komiteene på styrebordet samme dag som prisvinnerne annonseres. Å annonsere navnet på prisvinnerne den 3 juni i år , en annonsering som ble direkte TV-overført til åpningen av World Science Festival i New York, var en sann fornøylse Om prisvinnerne kan du lese på hjemmesidene for Kavliprisen.

Hver av prisene er på 1 mill US$; er det flere vinnere innen hvert område, slik det er i år, deler vinnerne denne summen. I tillegg får hver av prisvinnerne en gullmedalje og et diplom – samt et godt minne for livet fra Oslo.

Denne og liknende priser (som f.eks. Abelprisen som Akademiet også deler ut) er viktige av mange grunner:

  • Slike priser skaper blest om grunnleggende og langsiktig forskning – og minner oss om at hele vårt moderne samfunn er avhengig av solid forskning.
  • Oppmerksomheten rundt prisene og den tilhørende forskningen virker, vil jeg tro, motiverende for ungdom mht utdanning, ikke minst innen naturfagene.
  • Prisseremoniene, og de tilhørende arrangementene, understreker den internasjonale dimensjonen ved moderne forskning.

Den internasjonale dimensjonen ved moderne forskning blir tema for Kavli Prize Science Forum 2010, et arrangement som er nytt av året. Tema for årets Forum vil være “The Role of International Cooperation in Science”. Foruten foredrag blir det en paneldebatt med en rekke sentrale personer innen internasjonalt forskningssamarbeid tilstede – jeg er selv med i panelet og føler med beæret av å være i et så godt selskap. Jeg er sikker på at dette blir en interessant diskusjon – en diskusjon jeg muligens kommer tilbake til i seinere blogger.

I løpet av uka blir det også en rekke foredrag, noen mer tilgjengelig for et bredt publikum og noen, slik seg hør og bør når toppforskere møtes, mer fagspesifikke forelesninger. Se på programmet for Kavlipris uka og velg – på øverste hylle. Mange vil sikkert også like å høre Bill Bryson, forfatteren av boka “A Short History of Nearly Everything”; han kan du enten høre kl. 11:00 til12:30 mandag 06.09.10 på Blindern (i Sophus Lies auditorium) eller på Litteraturhuset samme dag kl. 19:00 til 20:30.

På slutten av uka drar prisvinnerne og noen av de andre videre; noen til Trondheim og noen til Tromsø; i Trondheim blir det fokus på nevrovitenskap og nanovitenskap; i Tromsø blir det fokus på astrofysikk.

Som sagt; en uke med feiring av framragende forskning og dens betydning for oss alle. Som Fred Kavli har sagt “science has an enormous impact on our health, economic standard and overall quality of life and continues to be of increasing importance”.

Det var Fred Kavli som for en del år siden fikk ideen til denne prisen – og som finansierer selve prisen. Gjennom Kavli foundation støtter han en rekke grunnforskningstiltak over hele verden, bl.a. et Kavliinstitutt i nevrovitenskap i Trondheim, et senter som ledes av ekteparet May-Britt Moser og Edvard Moser – et senter som har to navn: ”Kavli Institute for Systems Neuroscience” (det egentlige Kavliinstituttet) og ”Centre for the Biology of Memory” som er navnet på et Forskningsrådsfinansiert senter for framragende forskning (helt tilsvarende det jeg selv leder).

Fred Kavli er en ekte forretningsmann som vet hvordan man skal få penger til å ”yngle” – og som forstår at vårt moderne samfunn bygger på den grunnleggende og langsiktig forskningen. Det han har tjent opp gjennom årene invester han således i den grunnleggende forskningen som både på kort og lang sikt gjør at vi forstår mer av den verden vi lever i og dermed gir oss et bedre liv. Gjennom sin aktivitet forener han på mange måter marked og katedral. For meg har det vært en berikelse å bli kjent med ham. Hadde det bare vært flere hardnakkede og rike forretningsfolk som ham – pengesterke som forstår verdien av den grunnleggende forskning!

Alle er hjertelig velkomne til disse arrangementene, det være seg i Oslo, Trondheim eller Tromsø.

Powered by Labrador CMS