Barne-TV: virusdød for alle voksne

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK underholder barna våre for tiden med en tv-serie om barn som lever i en verden der alle voksne har dødd av et svært smittsomt virus.

Og forskning.no bringer i dag nyheten om at Verdens helseorganisasjon kanskje må erklære pandemi på grunn av Influensa A-viruset, mest kjent som svineinfluensaen.

Influensa A er nå påvist i mer enn 70 land, og i Australia er antallet smittede personer mer enn firedoblet.

Mediene har brakt skrekkoppslag om smitte. Norske politikere og FNs helseorganisasjon har gjort sitt for å øke angsten gjennom å vise fram verst mulige scenarioer. Nå er bekymringen for at viruset muterer stor.

Nå ble de fleste av oss ganske herdet gjennom medienes ”nå kommer fugleinfluensaen”-kampanje, som landet flatt uten horder av døde. Etter krigsoverskrifter, men ingen krig, ble vi igjen påmint om at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom medienes dekning og problemets omfang og alvor.

Men man må jo undres om barn blir redde.

NRKs helgebarne-TV har altså for tiden en serie gående som gir barn en ganske spesiell forberedelse på pandemi.

Serien The Tribe. Ingen vei tilbake går hver lørdag og søndag morgen. Den newzealandske serien handler om barns liv etter at et virus har drept alle voksne.

Barna danner små grupper – stammer – og vi følger en av dem spesielt. Livet er utrygt. De må kjempe mot nye former av viruset og andre barnestammer som ikke er vennligsinnede.

Serien handler også om solidaritet, forming av demokratiske organer, mange miljøvennlige tiltak og barnas forsett om å ikke gjenta den døde voksenverdenens feil.

Men barna i The Tribe utsettes for mange prøvelser. Blant annet tvinger en ond barnestamme hovedpersonen Jack til å utvikle en maskin som skal straffe utvalgte ofre gjennom å gi dem strøm. Og serien inneholder babyer som kidnappes, diktatorer, fiendtlige angrep og fangegrotter.

Jeg sitter med blandede følelser når jeg ser enkelte episoder sammen med niåringen. Er det bra at NRK underholder barn med det ultimate skrekkscenario?

I serien dør alle omsorgspersoner, lærere, ordensmakter og andre nødvendige voksenpersoner. Kaos råder. Serien byr på hjerteskjærende flashbacks til tiden da barn så sine foreldre bli smittet, sykne hen og dør. Flere av foreldrene dør fortvilet mens de kommer med siste, kloke råd til barna, der de sitter og gråter på sengekanten.

At mor og far og andre kjære dør, er vel noe alle barn frykter. Og serien tar dette helt ut.

Men min niåring ser ut til å ta det fint. Hun synes serien er spennende.

- Blir du ikke redd for virus? spør jeg.
- Blir du redd for at voksne dør? spør jeg.
- Det er bare TV, svarer niåringen.

Flere medieforskere har pekt på at vold i mediene påvirker barn, men graden av påvirkning er avhengig av hvor realistisk volden er. Jo mer virkelighetsnær vold, jo større inntrykk på barna. Skumle scener i Harry Potter-filmene vil ifølge dette være enklere å takle, enn skumle scener fra et norsk skolemiljø.

Et samfunn der alle voksne dør av virus, vil altså være enklere for barn å takle om det er urealistisk. Men når voksen-TV er full av virusnyheter, må jo The Tribe-virkeligheten rykke nærmere?

Barne- og likestillingsdepartementet har utgitt en veiledning til foreldre med tittelen Barn og unges medieverden. Der heter det at ”i en familie med en nær kommunikasjon mellom barn og foreldre, vil uønsket påvirkning fra mediene ha mindre betydning for utvikling av atferd og holdninger”. Så her gjelder det altså å holde kontakten!

Medieforskningen er vel også ganske enig om at det er stor forskjell på barn i forhold til hvordan de påvirkes av mediene. Personlighet, mediekompetanse, familiebakgrunn, oppfølging og venner spiller inn. Så får jeg satse på at min niåring er godt rustet mot NRKs pandemiforberedende underholdning.

Vår verdens virus, influensa A, har vist seg snillere mot eldre mennesker. En studie antyder at tretti prosent av folk over 60 har antistoffer mot viruset i blodet, mens bare ni prosent av aldersgruppen 18-60 hadde antistoffene. I denne studien hadde ingen barn antistoffer. I USA er bare én prosent av de smittede over 65 år.

Så kanskje går det ikke som i The Tribe. Kanskje det heller blir de gamle som overlever. Jeg venter på TV-serien.

Lenke:

The Tribe - offisiell hjemmeside

Powered by Labrador CMS