Ferietelefoner

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er stille i forskning.no-redaksjonen om dagen. Forskerne er på ferie, nyhetsstrømmen er betraktelig mindre, ingen ringer og få mailer.

Men vi sitter fire personer her og skal ha ut nyheter hver dag. For leserne er på plass.

Selv om det er færre lesere om sommeren enn ellers, har vi en fin økning fra i fjor. Vi har hatt femti prosent mer besøk siste måned enn samme periode i fjor, og mer enn tretti prosent flere sidenedlastninger. Det er en trøst når man jobber mens andre slapper av.

Og heldigvis finnes det fortsatt saker nok å skrive.

Problemet er å få tak i norske forskere til å kommentere internasjonale forskningsnyheter. Det er heller ikke lett å lage saker om norsk forskning, når institusjonene er lagt øde.

I går fikk vi inn en oppsiktsvekkende melding fra Storbritannia. En større studie viser at snus ikke gir kreft. Dette er i sterk kontrast til det som norske helsemyndigheter framholder på sine nettsider.

Jeg ringer først til Helsedirektoratet, de skal se på saken. Deretter til Folkehelseinstituttet, der tar ingen aktuelle fagpersoner telefonen, ei heller pressekontakten. Jeg sender en mail til henne. Men får til svar at ”Vi har dessverre ikke noen som kan svare på dette for tiden”. De har vel nok med svineinfluensaen.

Så ringer jeg SIRUS, Statens institutt for rusmiddelforskning. Der får jeg tydelig følelsen av at det er mitt problem at ingen er tilstede, ikke deres.

Helsedirektoratet svarer til slutt, men sender meg tekst fra nettsidene deres. Tror de at jeg ikke kan lese eller finne fram selv? Jeg ber dem kommentere den britiske studien, men får til svar at det kan de først i uke 33, det vil si fra 10. august. Ja, ja, at fagpersonalet beveger seg langsomt er ofte ganske deilig, når man altfor ofte ser politikerne hoppe raskt på saker uten fagkunnskap. Og ferie fortjener alle.

Men jeg har nok vært for høflig. For når forskerne ikke svarer på kontortelefonen, ringer jeg pressekontaktene – og kommer ingen vei. Mens min kollega Bjørnar oppsporer forskermobiler og ringer dem der de er – ferie eller ikke ferie.

Derfor traff han på Ingunn Skre der hun satt i en båt og fisket. Førsteamanuensen fra Universitetet i Tromsø var like blid i møtet med en journalist på jobb. Og hun kunne til og med hjelpe til med å finne en fagperson som kunne enda mer om temaet. For i båten satt også hennes mann, professor i psykiatri Vidje Hansen, som lot seg villig intervjue med bølgeskvulpet som lydkulisse.

Kjære Ingunn og Vidje! Vi ønsker dere en riktig god ferie videre. Beklager forstyrrelsen, og takk for forståelsen for at noen arbeider og forskningsformidler mens andre fisker.

I neste uke er det meg …

Powered by Labrador CMS