Fine saker i Stavanger

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Våre tre dager på UiS er over, og nå flytter vi til IRIS. Der skal vi sette opp redaksjon i kantina, og det er jo gunstig i forhold til å treffe folk.

Dagene på bokkafé var overveldende. Vi har hatt godt besøk av forskere fra svært forskjellige fagfelt.

Noen saker har vi fått skrevet ut og publisert. I dag står artikkelen om læremidler på iTunes, og i går hadde vi en sak herfra om økologisk og kortreist mat. I tillegg kommenterte stavangermatematikeren Sigbjørn Hervik utdelingen av årets Abelpris.

Og vi har fått inn så mye tips og stoff til saker at vi kunne blitt sittende i bokkafeen noen måneder og  bare skrevet fra Universitetet her.

Noen forskere kommer med et prosjekt, resultatene fra en studie. Det er ofte det enkleste og veien til artikkel kortest. Det vil si hvis studien er ganske nypublisert og resultatene hittil ganske ukjente.

Andre forskere kommer med flere prosjekter, noen under oppstart, andre avsluttet, noen i samarbeid med andre, noen kun på tegnebrettet. Da er det vanskeligere å enkelt ordne ned i én artikkel med få poenger.

Samtalen blir til sortering: Hva er viktigst, hva er nyest, hva er under oppstart og derfor ikke så aktuelt før om en stund, hva er publisert i fjor og egentlig for gammelt, hva er uoppdaget av Univers og Stavanger Aftenblad, hva mener forskeren selv er mest spennende, banebrytende, uventet, aktuelt og/ eller betydningsfullt.

Marie Smith-Solbakken ved Institutt for kultur- og språkvitenskap må være mangfoldighetens mester. Ikke bare fikk vi innsyn i hennes egen forskning på rus og Andre verdenskrig, men hun samarbeider bredt. Fra sofaen i bokkafeen kalte hun inn andre forskere med konkrete prosjekter i avslutningsfasen. Fra møtet med Marie kommer det i alle fall tre artikler ganske med en gang, og antagelig flere på sikt.

Alexandre Dessingué leder MemS – programområdet Minnestudier ved samme institutt. Han formidlet en katalog av interessante prosjekter, sammen med tanker og ideer rundt identitet og integrasjon i Norge og Europa som kunne blitt to kronikker og tre reportasjereiser. Og vi har fått en ny kilde på det mangfoldige - eller ikke så mangfoldige - Norge.

I dag skal vi over på energi, boring og anleggsbransjen. Får håpe kaffen i kantina på IRIS er god, vi er blitt ganske bortskjemte på bokkaféen på Kjølv Egelands hus.

Ingerid Bø disputerte i fjor 74 år gammel. Temaet for doktoravhandlingen hennes er ulikestilling. Her forteller hun hvordan mangel på likestilling kan bli en risikofaktor i familien. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Powered by Labrador CMS