Finnes det en Gud og hvem fant opp rømmedressingen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forskning.no samler vi på gode spørsmål for tida.

- Hvorfor finnes det ikke dyslektikere i Kina?
- Hvorfor ble Norge en pølsenasjon?

Vi skal starte en ny spalte, som skal hete noe ala Spør en forsker. Der kan dere, kjære lesere, sende inn spørsmål som vi viderebringer til forskere. Svarene kan dere lese i den nye spalten.

Barn har ofte gode spørsmål. De tar ikke ting for gitt og setter spørsmålstegn der voksne aksepterer at “det bare er sånn”.

Så for å komme i gang med spalten og for å opparbeide oss et lager av gode spørsmål, samlet vi en gjeng med egne og andres barn og ungdommer rundt noen pizzaer og lot dem fyre løs:

- Hvorfor har vi etternavn?
- Når det er blodmangel, hvorfor kan man ikke bruke blodet til døde mennesker, når man kan bruke hjerte og nyrer?
- Når oljen kan ta slutt, kan det også bli slutt på saltet?

De eldste var til tider nådeløse mot de yngre. Bjørg på ni år lurte på om banan var en frukt, men ble sablet ned av resten av gjengen som mente at det var allmennkunnskap at bananen er et bær. Når hun prøvde seg med spørsmålet: Hvordan lager man tinn? gikk eldre søsken bananas, fordi de mente at det er helt unormalt av en niåring å lure på sånt.

Men niåringen overså søskenhetsen og lurte på hva som skjer etter døden, hvorfor planter visner når de ikke får vann og hvem som oppfant rømmedressingen.

Niåringer har mye kunnskap. Maria visste godt hva et svart hull er og hva som skjer før og mens man faller ned i hullet, men hva med etterpå, hva skjer da?

Andrea (20) lurte på om det er mulig å sove med øynene åpne, og hvor mye folk i koma egentlig får med seg.

Tolvåringen Ingvild fulgte opp med spørsmålet om det var mulig å gjøre lekser sovende, ja kan man gjøre alt mulig i søvne? Hun lurte også på hva som egentlig var galt med folk på 80-tallet. I tillegg ville hun gjerne vite om forskerne nå har bestemt seg om det er arv eller miljø som er viktigst for hvordan vi mennesker er.

Attenårige Kai var også opptatt av søvn. Han ville vite om hvordan alkohol påvirker drømmene - og dessuten om det finnes en Gud.

Vi kommer ikke til å svare på alle spørsmålene i den nye spalten, men velge ut de mest spennende. Den som får sitt spørsmål besvart, får en liten premie av oss.

Våre kollegaer på videnskab.dk har hatt denne spalten en stund, og har fått besvart viktige og morsomme spørsmål. Noen av dem har vi publisert hos oss: Hva kom først av høna og egget? Hvorfor har ingen dyr grønn pels? og andre rare og gode spørsmål.

Vi starter opp spalten på forskning.no i løpet av juni. Send ditt spørsmål inn til oss: [email protected]

Og mens du venter på svar, kan du spørre dine egne barn, nabobarn, nevøer og nieser om hva de egentlig lurer på. Jeg kan love deg en morsom stund, mange overraskelser og en grundig innføring i hullene i dine egne kunnskaper.

Powered by Labrador CMS