Forskere velger hverandre

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Hvem velger vi som partnere? Det er forskere fra ulike fagfelt opptatt av. Og vi andre lurer også – både før og etter vi har valgt.
Men hvem velger forskere selv som partnere?

En ny studie fra Stanford University viser at forskere ofte velger hverandre. Ni tusen universitetsansatte på 13 forskningsinstitusjoner var med i undersøkelsen. Totalt var nærmere 40 prosent av akademikerne gift med en annen akademiker.

Dette kan ha mange årsaker. Det er ikke bare kjærlighet som bringer folk inn i partnerskap, status betyr også noe. Og folk velger gjerne partnere med høyere eller samme status som dem selv. Derfor gjør familiebakgrunn, utdanning og yrke utslag.

Men folk må jo faktisk også treffe på hverandre. Og det gjør forskere og andre på jobben, en faktor som gjør at man gjerne gifter seg innenfor samme yrkesgruppe.

Men noen har større preferanse for likhet enn andre. For bryter man ned forskernes partnervalg på fagfelt, ser man store forskjeller, ifølge studien.

På noen fagfelt velger kvinnelige akademikere oftere partner fra samme fagfelt, mens menn oftere velger utenfra: det er økonomifag, ingeniørfag, jus og naturvitenskap.

Kvinner som jobber i naturvitenskapelige fag er mest ensporet i valg av partner. Hele 83 prosent av de som deltok i studien rapporterer at de har en mann på samme fagfelt (mot bare halvparten av mennene).

På andre fagfelt velger majoriteten av menn og av kvinner partner fra samme fagfelt: det er humaniora, medisin og samfunnsvitenskap.

78 prosent av mannlige forskere innenfor humaniora oppgir at de har en partner på samme felt.

Innenfor pedagogiske fag er det overvekt av mannlige forskere (55 prosent) som finner seg partner på faget. Kvinnene velger oftest utenfra.

Forskere er altså attraktive for hverandre, det vil si hvis man ser bort fra mannlige jusprofessorer og kvinnelige pedagoger sine preferanser.

Men hvor attraktive er de for folk flest?

En uhøytidelig undersøkelse gjort av et svensk blad, Du&jobbet, viste at kvinner vil ha handymenn. Praktiske yrker som snekker, gartner og dataspesialist kom derfor høyt. Mens menn vil ha partnere med høystatusyrker, som lege, tannlege og jurist.

På listen over 45 yrker, er ikke forsker med – verken på mennene eller kvinnenes lister.

Kanskje ikke så rart i at de må velge hverandre …

 

Powered by Labrador CMS