Forskning som underholdning
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
X-factor møter forskningen! På fredag kveld var jeg på et av de morsomste arrangementene jeg har vært på i forskningsformidlingssammenheng: Forsker Grand Prix i Bergen.
Ti stipendiater fikk fire minutter hver til å presentere sin forskning. En fullsatt sal stemte med mentomenter-knapper og tre dommere ga vurderinger og stemte.
Jeg satt i dommerpanelet som mediarepresentanten, sammen med forsker Gaute Einevoll og teatermann Steinar Thorsen.
Ti flinke stipendiater fortalte om sin forskning, med special effects som skurepulver og legoklosser, og med power points og film - eller bare egen stemme.
Stemningen i salen var høy, forskerne nådde fram til både 10-åring, medforsker og statsråd. Det var lærerikt. Og morsomt. Og gripende.
Tre gikk videre til finalen. De aller beste av de flinke ti.
Silje Endresen Reme fortalte om sitt arbeid på ryggsmerter og sammenhengen til andre livsplager. Marte Haave forsker på ernæring og miljøgifter, og vil ha oss til å spise mer fisk. Mens Ann-Kristin Molde forsket på hvorfor innflyttede barn med østlandsdialekt lot være å slå over til bergensk.
Det ble Jørgen Skavlan mot Åsa Rytter Evensen mot Jørn Hurum.
Det ble karismatisk legen mot flink pedagog mot uhøytidelig fagsjarmør.
Sjarmøren vant med sitt standup-aktige foredrag om dialekter. Ann-Kristin Molde bød på seg sjøl. Hun fortalte om hvordan hun inspirert av en markedsføringsundersøkelse om potetgull valgte gruppesamtale som vitenskapelig metode. Hun fortalte at sin egen erfaring som barn motiverte henne til temavalg i doktorgradsavhandlingen. Hun fleipet med forskerrollen.
Er det lov? Vel, du tar en risiko når du gjør det: Er dette seriøs forskning? Er forskeren seriøs?
Det er pussig at den så 100% saklige og gravalvorlige forskningen har opprettholdt en slags kollektiv angst for å ikke bli tatt seriøst. Slik at rammene for hva man kan si og tulle med i det offentlige rom blir så stramme.
Men Ann-Kristin Molde vant hjertene våre. De andre to var flinke, men Molde var den som ristet i både latter- og læremuskel. Jeg tror alle i salen nå vet mye mer om hvordan dialektbruk henger sammen med familiehistorie, omgivelsenes respons og lyders vanskelighetsgrad .
Og forhåpentligvis har Molde, de andre ni og forskerkollegaene i salen fått erfare at forskningsformidling kan være kort, mangfoldig og ikke minst underholdende.
Dere som er så heldige å bo i Stavanger og Trondheim, løp og kjøp billetter til Grand Prixene som avholdes der, henholdsvis 30. september og 10. november.
Jeg kan love dere en fantastisk kveld!
Her kan du lese mer om Ann-Kristin Moldes forskning.
Her er Forskningsrådets artikkel fra kvelden med video av prisvinneren.
Oppdatert 28.9.10 11:00