Øglegraving på direkten

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag lanserer vi direktesending fra øglegraving på Svalbard. Akkurat nå sitter vi og venter på forbindelsen - som skal fikses av noen andre enn oss.

Fra 2. til 18. august er fjorten norske øglegravere fra Naturhistorisk museum i Oslo på feltarbeid ved foten av Janusfjellet på Svalbard, på jakt etter levninger av forhistoriske sjøskapninger fra Juratiden.

De første pliosaurfossilene på Svalbard ble oppdaget for over hundre år siden, men det gjenstår mye utgravning før reptilene er avdekket og brakt til museer for preparing og videre forskning.

(Illustrasjon: Tor Sponga)

De siste årene har det vært gjort flere ekspedisjoner og flere skjeletter er brakt til Naturhistorisk museum i Oslo. I år skal det hentes opp flere, forhåpentligvis i god stand. Kanskje finner de nye arter!

På nettsiden forskning.no/svalbard kan du følge utgravningene direkte gjennom videoverføringer fra feltarbeidet. Dette er gjort mulig fordi ekspedisjonen har en leder, Jørn Hurum, som alltid tenker nytt når det gjelder formidling og å nå ut til folk. Han har fått med seg en rekke samarbeidspartnere som ønsker å prøve ut ny teknologi, det vil si livesendinger under ekstreme værforhold fra en øde og lite tilgjengelig plass.

Og er det ikke så mye som foregår når du klikker deg inn, kan du lese om deltakerne, om tidligere ekspedisjoner, om disse dyra som dominerte havet mens dinosaurene rulet landjorda og om hva forskning.no har skrevet om pliosaurer tidligere.

Vår journalist, Bjørnar Kjensli, reiser opp i felten neste uke. Han skal skrive artikler om utgravningen og blogge fra oppholdet.

Det første han ble spurt av Jørn Hurum, var om han hadde jegerprøven og våpentillatelse. Det er ikke en del av introduksjonsprogrammet for nyansatte i forskning.no, så Bjørnar planlegger å gjemme seg bak forskerne når isbjørnen står der.

Men myggspray og sjokolade kan vi utstyre han med. I ekspedisjonsdeltakernes fortellinger som du kan lese om, handler det ofte om vær og mat. Storm fryktes, men det gjør også Jørn Hurums matbestillinger. For noen år siden bestilte han alt for mye frysetørret Chicken Korma, det har satt spor hos flere av deltakerne.

Så følg med, bare vi altså får forbindelse … 

Powered by Labrador CMS