Stress ned, bli forsker

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forskning.no skriver vi kun om ordentlig forskning. Det vil si forskning som er utført på anerkjente forskningsinstitusjoner, av folk i forskerstillinger eller som er publisert i vitenskapelig tidsskrifter.

Arbeidsmarkedsundersøkelsen vi nylig kom over på CNNMoney.com tilfredsstiller vel strengt tatt ikke disse kriteriene, men er vel verdt å skrive om. Iallefall på bloggplass.

Den handler om hvilke yrker som har lavest stressnivå.

På tredjeplass kommer nemlig professor-yrket. 59,2 prosent av de amerikanske collegeprofessorene i undersøkelsen sier at jobben deres er lite stressende.

Professorenes lave stressnivå kommer av fleksibel arbeidstid og intellektuell frihet. I tillegg er det lange ferier, og de med faste stillinger har god jobbsikkerhet.

Den minst stressende jobben er opplæringskonsulent. 60 prosent sier at jobben har lavt stressnivå. Forklaringen skal være at de jobber i bedrifter som ønsker å investere i sine ansatte. Dessuten er de ansatte som får opplæring vanligvis glad for å få utviklingsmuligheter, noe som gjør arbeidsmiljøet givende.

På andreplass kommer fysioterapeut. Disse har også fleksibel arbeidstid og må sjelden jobbe nattevakt, i motsetning til sine kollegaer i helsevesenet. Dessuten har de ofte egen praksis eller jobber deltid.

Etter professorene følger:

4. Programmere, 59 prosent
5. Tekniske skribenter, 56,4 prosent
6. Teleingeniører, 55,6 prosent.
7. Logopeder, 53 prosent
8. Programdesignere, 51,6 prosent
9. Ergoterapeuter, 50 prosent
10. Sivilingeniører, 49,1 prosent

CNNMoney.com kårer også USAs beste jobber. På årets liste kom professorene på tredje plass.

I denne undersøkelsen fikk professor-yrket toppscore på personlig tilfredsstillelse og samfunnsnytte, mens det fikk nest høyeste score på stress, jobbsikkerhet og vekstmuligheter.

Disse dataene gjelder kanskje ikke norske forhold. De gjelder kanskje bare for de med faste stillinger, og ikke de mange midlertidige ansatte på våre universiteter og høyskoler. Amerikanerne har kanskje høyere lønn og bedre arbeidsbetingelser.

Men litt interessant er det jo. I disse budsjett-tider med stor vektlegging av vanskelige forhold og lite penger. Noe å merke seg for Tora, Kristin, Trond eller hvem det nå blir som skal styre norsk forskning framover.

Powered by Labrador CMS