Vi speed-dater Stavanger
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Nå har forskning.no-redaksjonen jobbet en dag fra bokkafé på Universitetet i Stavanger. Og for en dag!
Det er da vi skjønner hvor privilegerte vi forskningsjournalister er. Her sitter vi rundt noen bord, og til oss kommer flinke fagfolk. I en kort eller lang samtale får vi innsyn i hva de holder på med. De deler av sin kunnskap, godbitene, sluttresultatene. Vi slipper timene over mikroskopet eller endeløse datainnsamlinger, men kan slurpe i oss kremen: hva de fant fram til.
På menyen i går sto:
Sårbare transportnett og samfunnssikkerhet. Hyperaktuelt med Japan i kaos. Marianne fikk en lang og grundig innføring i et spennende og stort forskningsfelt av Kenneth Pettersen på Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet. Og fikk dessuten svaret på noe vi også lurte på: hva er poenget med norske bomberom i dag?
Arbeidsliv og familieliv. Et felt som rett og slett omfatter hele livet. Hanne snakket med Ingeborg Foldøy Solli fra Samfunnsvitenskapelig fakultet.
Utholdenhet. Jeg var så heldig å få prate med Leif Inge Tjelta fra Institutt for allmennlærarutdanning og spesialpedagogikk. Han forsker på form. Ungdoms form før og nå, overvektiges form før og etter spesialopplegg, toppidrettsutøveres form og årsakene bak. En halv times prat ga grobunn for minst fire saker.
Sosialt arbeid. Bjørnar fikk møte med HUSK-forskere. Det vil si prosjektet Høgskole- og universitetssosialkontor, som utvikler samarbeid mellom forskning og sosialtjenesten, og som tar inn brukere i forskningsarbeidet. Tverrfaglig kompetanse bygger ny og bedre praksis.
Redaksjonssjef Kristin sitter igjen i Oslo på en byggeplass av et redaksjonslokale. Halvt bedøvet av malingslukt, men klar nok til å kreve sitt. Marianne og Hanne skriver hver sin sak, en om hjernesynapser og en om effekten av roboters berøring på mennesker.
Mat. Hanne får en prat med Yoku Onozaka fra Handelshøyskolen ved UiS. Hun forsker på forbrukeradferd og lokalprodusert mat. En spennende prat om forskjellen på amerikanere og nordmenn, økologisk og kortreist mat.
Hjerteinfarkt. Bjørnar avslutter dagen med Trygve Eftestøl og Leik Woie. Den første jobber med signal- og bildebehandling ved Institutt for data og elektroteknikk, den andre har bakgrunn i hjerter fra Stavanger universitetssykehus. Så ulike fagfelt forenes i ny metode for å kartlegge unormale tilstander.
I dag kommer det enda flere. Vi vil måtte raskere rive oss løs fra et fagfelt for å gå løs på neste. En forskningsjournalist har alltid nødt til å balansere dybde med tempo. Det blir helt nødvendig i dag. Gevinsten er at det kjennes ut som vi har fått mengder av innsikt - selv om forskere sikkert vil beskrive det som at vi bare skraper litt i overflaten på fagfeltet.
Uansett, resultatene vil du etter hvert se i artikler her på forskning.no.