En notis fra Norges Handelshøyskole - les mer.

– Nå får vi inn en aktør på norsk side som er stor i Europa, og som dermed kan gjøre Oslo Børs mer kjent og mer i samsvar med andre europeiske børser, sier Ola H. Grytten om at Oslo Børs nå har fått ny eier. (Foto: Kiev.Victor / Shutterstock / NTB scanpix)

Oslo børs styrkes internasjonalt etter salg, mener professor

Europeiske Euronext er ny eier av Oslo Børs. Mer kapital, men mindre norsk kontroll, spår NHH-professor Ola H. Grytten. – Norsk børs er likevel trygg.

Torsdag 16. mai ble det kunngjort at den europeiske børsgruppen Euronext er ny eier av Oslo Børs. Det var generalforsamlingen i Euronext som behandlet transaksjonen.

– Det er en milepæl at børsen nå skal eies av et stort utenlandsk selskap, sier professor ved NHH, Ola H. Grytten.

Ola H. Grytten er professor ved Norges Handelshøyskole. (Foto: NHH).

Oslo Børs har til nå hatt norske Oslo Børs VPS Holding som eier, som i hovedsak eies av finansielle aktører.

Grytten omtaler kjøpet som historisk, og mener at Oslo Børs på eiersiden nå får en markant større internasjonal posisjon.

Selv om det blir endringer, mener professoren at virkningene for norsk økonomi ikke bør overdrives.

– Jeg tror at så lenge vi har en sterk norsk lovgivning og kontrollfunksjoner overfor børsen, et eget skatteregime og dermed nasjonal registrering av selskaper i Norge, så er norsk børs trygg, sier professoren.

Med kjøpet utkonkurrerte Euronext den amerikanske børsgiganten Nasdaq, som også var med i budrunden. Begge selskaper ble vurdert som egnede eiere av Finansdepartementet.

Grytten mener at med Euronext som eier, vil det europeisk børsmarkedet styrkes. Samtidig vil det gagne børsselskapet selv, ved at de blir mer konkurransedyktig mot amerikanske eiere.

– Nå får vi inn en aktør på norsk side som er stor i Europa, og som dermed kan gjøre Oslo Børs mer kjent og mer i samsvar med andre europeiske børser, avslutter han.

Les mer på NHH sine nettsider.

Powered by Labrador CMS