En notis fra Norsk institutt for naturforskning - les mer.

Vannforskere inviterer nå folk fra hele landet til folkeforskning for å finne elvene som pukkellaksen har invadert. Kartet viser utbredelsen av pukkellaks påvist gjennom fangst i 2017 i Nord-Atlanteren. /Kilde: Eva Thorstad, NINA)

Er det pukkellaks i ei elv nær deg?

Flere norske elver er i år igjen invadert av pukkellaks, en fremmed fiskeart i Norge som egentlig hører hjemme i nordlige deler av Stillehavet. Frode Fossøy, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), inviterer nå folk fra hele landet til å bli med på folkeforskning for bedre oversikt over hvor pukkellaksen er å finne.

En liten vannprøve er alt forskerne trenger for å kartlegge hvilke arter som finnes i elva, fordi disse legger igjen DNA i vannet. Filtrering av miljø-DNA er en forholdsvis ny metode for å påvise arter fra ulike miljøer og overvåke natur.

– Vi sender ut gratis prøvetakingsutstyr for miljø-DNA til de som har lyst til å hjelpe oss med å kartlegge om det er pukkellaks i sin elv, sier Fossøy.

Bor du nær en elvestrekning med utløp til havet og vil bidra, så kontakt Frode Fossøy eller Rolf Sivertsgård som sender deg det du trenger. Folkeforskningsprosjektet er en del av det internasjonale prosjektet 1000 Rivers Project, hvor Fossøy er nasjonal koordinator i Norge. Prosjektet overvåker invasjonen av pukkellaks i elver tilknyttet Nord-Atlanteren ved hjelp av miljø-DNA.

Les mer om prosjektet på nettsidene til Norsk institutt for naturforskning

Powered by Labrador CMS