Når ble overtro en kvinneverdi?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Norith Eckbo og Marit Simonsen

Likestillingen i Norge har kommet langt. Vi har til og med begynt å godta ulikhetene mellom kjønnene, og lage rom for dem i form av egne tv-kanaler, deriblant TVNorge-kanalene FEM og MAX.

Mange av kvinnekanalen FEMs programmer beveger seg i grenseland mellom fiksjon og virkelighet, og det virker ikke helt som om FEM selv forstår forskjellen. Problemet er at overtro og alternativ medisin diskuteres og behandles som om dette skulle være vitenskapelige sannheter. I motsetning programkonseptet til den motsvarende mannskanalen på TV Norge, tegnes det et bilde av kvinner som overtroiske og lite kritiske. Når ble overtro en spesifikk kvinneverdi?

FEM skriver på sine nettsider at de er «Norges største underholdningskanal for kvinner”, og at de har som mål å «sette standard for populærkultur gjennom design, reality, fiksjon, skjønnhet og alternativ livsstil”. Og FEM lykkes i å oppnå sine visjoner. De har serier om oppussing av hus, realityserier om tenåringsmødre, og treningstips med Rachael Ray. Av drama- og fiksjonsserier får vi servert slagerne Medium, Ghost Whisperer, Supernatural, The Vampire Diaries, Charmed og Magikerne på Waverly Place, som alle omhandler overnaturlige evner. Og på talkshowet Den andre siden bestående av Gro-Helen Tørum, Mira Craig, Marianne Behn og Birgitte Lund Nakken, diskuteres panormale fenomener som kornsirkler, spøkelser og healing.

Alt i alt er FEM en overdose overtro. De ønsker å fremme en “alternativ livsstil”, men alternativ til hva? Et alternativ til en objektiv virkelighet der erfaring og etterprøvbarhet står sentralt? FEM fremmer det å stole på magefølelsen og anekdoter fra personer man møter, i stedet for logikk og vitenskap. Deres motstandsløse dyrking av slike følelser er ikke bare et budskap som sendes ut til kvinner, de etterlater seg også et bilde av hva det vil si å være kvinner. Er det virkelig dette som gjør kvinner til kvinner? Kunnskapsløshet?Tar vi en titt over på den andre siden, nemlig TVNorges mannskanal MAX, er forskjellen stor sammenlignet med FEM. MAX sender virkeligshetsbaserte tv-serier som CSI og The Big Bang Theory. Programmer som helt klart har en annen holdning til vitenskap enn Den andre siden. TV Norge må gjerne ha en egen kanal for de overtroiske, men problemet oppstår når innholdet i FEM setter alle jenter i en og samme bås full av krystaller, ånder og engler.

Hvordan endte vi her igjen? Lever vi virkelig fortsatt i en verden bestående av holdninger om at menn står for fornuften og kvinner for følelsene? Vi tror ikke det, men når FEM velger å kjøre en stil hvor premisset er at kvinnelig intiuisjon er et bedre verktøy enn vitenskap, da hjelper det ikke mye at Kvinnedagen fylte 100 år.

Hvis FEM mener å ha funnet en definisjon på hvilke interesser som gjør kvinner til kvinner, ja da er ikke vi kvinner.

Powered by Labrador CMS